Veelzijdigheid van rosé

Veelzijdigheid van rosé

Door Marc Keulen | 29 april 2015

"Laat u verrassen door de veelzijdigheid van rosé!"

Sommigen worden spontaan blij bij het horen van het woord rosé, terwijl anderen dan de wenkbrauwen fronsen. Gelukkig weten wij hoe mooi een goede rosé kan zijn en scharen ons daarom graag bij de eerste groep.

Zoals u weet, bestaan er vele stijlen rosé, die kunnen variëren van beendroog tot mild zoet, met soms uitbundig fruit, soms juist heel ingetogen, en die in kleur uiteenlopen van donkerroze tot licht oranje. De verscheidenheid van stijlen wordt allereerst bepaald door de druivensoort en vanzelfsprekend de tijdsduur van de weking. Duurt dit slechts een paar uur of twee dagen en vindt zij plaats op lage temperatuur of laat de boer de natuur haar gang gaan? Een goede rosé maken is daarom niet gemakkelijk. Een zeer vooraanstaande oenoloog en producent van een topwijn zei ons eens: “Als de rosé goed is, kan men in principe de witte en rode wijn onbeproefd kopen.”

Voor ons moet een goede rosé allereerst fris zijn en een mooi fruit bezitten. Zuren zijn echt onmisbaar. Zachte, sappige zuren bepalen voor een belangrijk deel de fraîcheur van de smaak. Het tijdstip van plukken is daarom ook belangrijk, alsmede de temperatuur tijdens de weking en de gisting. Tegelijk moeten de zuren in evenwicht zijn met het fruit. De smaak van een goede rosé moet niet té explosief zijn, maar eerder verfijnd met charme en met een mooie frisheid, tenminste…wat ons betreft.

Juist vanwege die frisse zetting is een droge rosé een perfecte dorstlesser. U zou rosé echter tekort doen door het alleen maar als dat dorstlessende drankje voor in de zomer te beschouwen. Een mooie rosé is immers het hele jaar door ideaal inzetbaar aan tafel. Onder andere wanneer u in de opbouw van uw menu bij het hoofdgerecht wit wilt drinken en daarvóór liever geen rood, kan rosé uitkomst bieden. Maar ook als begeleider van hoofdgerechten, zoals vis en vlees van de grill en barbecue, kan rosé uitstekend tot zijn recht komen.