Alle blogs

Nieuws van Domaine Montlobre

Door Elisa Duivestein, 30 September 2022

Vorig jaar heeft Domaine Montlobre ervoor gekozen om zich aan te sluiten bij de ‘Société à mission’ in Frankrijk.

Dit is een wettelijk kader waar een bedrijf zijn juridische en sociale missie kan aanvullen, zijn doel. Bij Montlobre is dat: ‘we creëren de 'alledaagse grand cru' en we geven ons landschap en onze wijnstokken evenveel aandacht als degenen met wie we onze wijnen delen.’ Dit is een grote stap voor het domein die zich jaar na jaar inzet voor het maken van een betere wijn en dat met een zo min mogelijke belasting voor de omgeving. Speciaal voor deze gelegenheid kwam de Franse regeringswoordvoerder Olivia Grégoire bij het team op bezoek, een indrukwekkende erkenning van hun passie en harde werk.

 

Nieuw gebouw
Hard werken is één ding, maar slim werken is beter! Het Montlobre-team staat op het punt zijn gloednieuwe wijnmakerij in te huldigen, er komen nieuwe tanks voor het team van Damien en nieuwe kantoren voor het administratieteam. Een prachtig gebouw dat de teams van de wijngaarden, kelders en kantoren dichter bij elkaar brengen en waardoor er nog beter samengewerkt kan worden en de werkomstandigheden zal verbeteren.

 

Het hergebruik van water
Het nieuwste project van Damien heeft een sterke positieve invloed, volgens de ‘3R regel’: reduce, reuse, recycle. In Frankrijk is het hergebruik van afvalwater niet echt ontwikkeld. Het is echter een zaak die vanuit milieuoogpunt een aanzienlijk voordeel heeft, omdat het mogelijk maakt om behandeld water te recyclen en het verbruik van drinkwater te beperken. In de kelder heeft Damien met behulp van een Franse startup de nodige apparatuur geïnstalleerd om het water dat verbruikt wordt tijdens het bottelen te hergebruiken. Elke botteldag wordt 's ochtends en 's avonds 5.000 liter water gebruikt om de vrachtwagen schoon te maken. Dit water wordt nu gefilterd en vervolgens opgeslagen om de vloeren van de kelder te reinigen.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod