Lekker bij port: een sinaasappel-polenta taart met amandelen en olijfolie

Lekker bij port: een sinaasappel-polenta taart met amandelen en olijfolie

Door Kay Bouchard (Quinta do Tedo) | 1 december 2022

De olijvenoogst is mijn op een na favoriete tijd van het jaar op Quinta do Tedo, vlak na de druivenoogst. Als we in september onze druiven oogsten, beginnen onze olijven te glanzen en te verkleuren – een herinnering dat zij de volgende zijn!

Onze olijvenoogst begint in november en gaat soms zelfs door tot in december. Dat is later dan de olijfoogst in oktober in Toscane, die een meer pikante, ongefilterde oliestijl oplevert die bedoeld is voor onmiddellijke consumptie. In Douro zoeken we naar een meer voedselvriendelijke en duurzame olijfolie. Het tempo van onze olijvenoogst is langzamer dan onze druivenoogst, vanwege het terrein en de novemberregen die de olijvenpluk onderbreekt. In tegenstelling tot onze wijnstokken, die in lijnvorm staan ​​en diepere grond nodig hebben om te gedijen, staan onze olijfbomen op steilere, meer ongelijke terrassen en gedijen ze in uitdagende, door leisteen gedomineerde gebieden met minder zand.
Het uitzetten van de netten kost tijd omdat het terrein zo steil is. Vaker wel dan niet, worden de netten ondersteund met takken om een ​​mandachtige opvang te creëren en "slaan" we de bomen met lange stokken; de rijpe olijven vallen zo gemakkelijk in onze netten. Terwijl onze druiven worden gevinifieerd tot Port- en Douro DOC-wijnen op de Quinta, worden onze olijven, afkomstig van onze meer dan 800 olijfbomen van gemiddeld 50 jaar oud, met uitschieters naar 100 jaar oud. De olijven worden vervoerd en geperst in een biologische olijfmolen in het nabijgelegen Vila Real, Agrifiba.
De ultramoderne faciliteiten van Agrifiba zijn geschikt voor kleine, producentspecifieke persingen en transformeren onze traditionele variëteiten – cordovil, verdeal, carrasquenha en molerinha – in koudgeperste extra vierge olijfolie die fruitig, gepeperd en zacht is.

Een favoriet gebruik van extra vierge olijfolie van de Bouchard-familie komt in dessertvorm, gecombineerd met onze landgoedsinaasappelen en amandelen, heerlijk om te combineren met een glas Tawny Port, waardoor de nootachtige en sinaasappelschilnuances worden geaccentueerd. Onze Extra Vierge Olijfolie schittert in dit rustieke, maar toch elegante en rijke recept voor sinaasappel-olijfoliecake.

Ingrediënten
2 sinaasappels, bij voorkeur biologisch
½ citroen, rasp en sap, bij voorkeur biologisch
200 gr gemalen amandelen
120 gr polenta
1 theelepel bakpoeder
Snuf zout
3 eieren
225 gr suiker
225 ml olijfolie

Voor de siroop
100 gr suiker
½ citroen, geperst
½ sinaasappel, geperst
2 eetlepels water
Snuf zout

Bereiding:
Doe de sinaasappels in een pan met kokend water, laat 30 minuten zachtjes sudderen, half afgedekt met een deksel of aluminiumfolie. Haal uit het water en laat iets afkoelen.
Snijd de sinaasappel in vieren en verwijder de pitjes, doe ze in een blender of keukenmachine, voeg citroensap en schil toe en mix tot een gladde massa.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een taartvorm of broodvorm van 23 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Meng de gemalen amandelen, polenta, bakpoeder en zout in een grote kom. Klop de eieren en suiker in een aparte kom ongeveer 3-4 minuten. Besprenkel de olijfolie langzaam in een gestage stroom terwijl je het ei-suikermengsel klopt. Eenmaal gemixt, voeg de sinaasappelpuree toe en meg erdoor.
Spatel de droge ingrediënten voorzichtig door de natte tot een gladde massa en giet het beslag in de vorm.
Bak 55-60 minuten of tot het oppervlak terugveert met een zachte por, zonder deuken achter te laten.
Bereid siroop terwijl de cake afkoelt. Mix de suiker, sinaasappel- en citroensap, water en zout in een pan. Breng aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Laat 15 minuten afkoelen.
Prik met een tandenstoker 15-20 gaatjes in het oppervlak van de cake en besprenkel de siroop er gelijkmatig over. Laat het in de cake trekken en iets afkoelen voordat je het omkeert op een bord.

Snijd en serveer met licht gezoete slagroom of crème fraiche bestrooid met sinaasappelschil en natuurlijk een glas Quinta do Tedo Fine, 10 years, 20 years of Colheita 2005 Tawny Port; een match made in heaven!


Producten