Oogstberichten 2014

Oogstberichten 2014

Door Xavier Kat | 5 maart 2015

Frankrijk krijgt van ons altijd wat extra aandacht, als wij een oogstjaar bespreken. Vanzelfsprekend houden we binnen Frankrijk met name de ontwikkelingen in de meer noordelijk gelegen productiegebieden nauwlettend in de gaten; dit zijn de streken waar weersomstandigheden per jaar het sterkst kunnen wisselen, wat de kwaliteit van de wijnen in grote mate beïnvloedt. Natuurlijk zijn we erg benieuwd hoe Bordeaux het er vanaf heeft gebracht. Voor het laatste topjaar moeten we terug naar 2010 en de vorige oogst, 2013, was ronduit moeizaam. De verkopen van Bordeaux zijn daarmee flink teruggevallen en de streek heeft behoefte aan een nieuw succes. Laten we daarom maar beginnen in Bordeaux, het grootste gecontroleerde wijngebied ter wereld!

Bordeaux

‘An Indian summer of historic proportions’ Olivier Bernard van het beroemde Domaine de Chevalier vertelt ons dat er vanaf 27 augustus (!) een periode van zestig schitterende dagen aanbrak. Dit mooie weer kwam erg laat, maar zorgde voor een totale ommezwaai van het groeiseizoen. Dat liep enorm achter, met name door een koele en natte zomer. Week na week werden de druiven rijper om uiteindelijk met volledige rijpheid geoogst te worden. Dit gold voor zowel de vroegrijpende als de laatrijpende druivensoorten. Olivier denkt dat juist de koele zomer er onder deze specifieke omstandigheden voor heeft gezorgd dat de balans in de druiven zo interessant is; zowel rijk en rijp, vol fruit en met behoud van mooie zuren. De droge wind die samen met het mooie weer kwam, zorgde voor een verdere concentratie van de druiven, terwijl de koele nachten de tanninen hielpen te verzachten. Olivier verwacht dan ook dat 2014 een zeer kwalitatief jaar op zal gaan leveren!

Bourgogne

‘Een bijna perfecte chardonnay’ Om met het slechte nieuws te beginnen: delen van Côte d’Or, met name Meursault, Volnay, Pommard en Beaune werden voor het zoveelste jaar achtereen getroffen door hagel, waardoor de geproduceerde hoeveelheden in de gebieden wederom klein zijn. Het goede nieuws is dat de kwaliteit echter wel zeer goed is, en dat geldt eigenlijk voor de gehele Bourgogne. David Croix (Giroud en Domaine des Croix) heeft het zelfs over een bijna perfecte chardonnay! Maar ook over de pinot noir is hij lyrisch. Jean-Philippe Bret van het vermaarde Domaine la Soufrandière vertelt ons dat de bloei in tegenstelling tot 2012 en 2013 perfect verliep. Het voorjaar was echter erg droog, bijna te droog. Maar precies op het moment dat de wijngaard het zwaar begon te krijgen sloeg het weer om en werd de Bourgogne getrakteerd op enkele forse buien. Die vielen dus precies op het juiste moment en zorgden ervoor dat de rijping door kon gaan. Begin september kwam het mooie weer terug, waardoor de druiven rustig uit konden rijpen. Net als in Bordeaux zorgde de koele winter voor de aanwezigheid van mooie zuren, terwijl de druiven ook een perfecte rijpheid bezitten. Kortom, een zeer goede balans, die in de wijnen terug te vinden zal zijn.

Rhône

‘Reden voor een grote grijns…’ Afgelopen jaar waren we zelf midden in de oogst in de Rhônestreek en konden we van dichtbij meemaken hoe de vlag erbij hing. Ook de Rhône heeft te maken gehad met een goed voorjaar, gevolgd door een natte en koele zomer, op zijn beurt weer gevolgd door een uitstekende nazomer. De gemiddeld lage temperaturen in 2014 zullen ervoor zorgen dat de verschillen in terroirs duidelijker zichtbaar worden in de wijnen. Iets waar onder andere René Rostaing uit Côte Rôtie heel tevreden over is. Op zijn topwijngaarden heeft hij perfecte druiven geoogst, met bovendien een mooie frisse zuurgraad en niet al te forse tanninen. Aan de basis zal het in zijn geheel een wat eleganter jaar zijn, maar wel met een uitstekende concentratie en dito balans. Toch was het in de Rhône niet voor iedereen gemakkelijk dit jaar, want ook aan het einde van de oogst viel er nog flink wat regen. De vroegrijpe terroirs waren al geoogst, maar dit was niet overal het geval. Goed selecteren – van met name de grenache (in de zuidelijke Rhône) – was dus in sommige gevallen noodzakelijk. Over de witte wijnen werd gejubeld. André Perret (Condrieu) stond met een grote grijns op zijn gezicht in zijn kelder toen wij langs kwamen. Hij verwacht veel van 2014!

Loire

‘Uiteindelijk kwam de kwaliteit vanzelf…’ In de Loire spreken we met topproducent Thierry Germain van Domaines Roches Neuves uit Saumur Champigny. Ook voor hem voelt 2014 een beetje als een mirakel. We zien gelijkenissen met zowel de Bourgogne als Bordeaux. Het voorjaar en de bloei verliepen voorbeeldig, maar daarna volgde een koude zomer (hier de koudste in vijftig jaar!). Ondanks een uitstekend voorjaar, begon Thierry zich serieus zorgen te maken over de afloop van het jaar. Het enige wat hij in de zomer kon doen, was ervoor zorgen dat zijn wijngaard in een zo’n goed mogelijke staat bleef. In september gaat ook in de Loire de zon uitbundig schijnen, waardoor de druiven alsnog rijp kunnen worden. De balans in de druiven is uiteindelijk zelfs fantastisch, wat Thierry toeschrijft aan de koele zomer. Tijdens de vinificatie gaat alles als vanzelf en constateert Thierry dat er een groots jaar in wording is.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod