Onderzoek in de Loire

Onderzoek in de Loire

Door Job Joosse | 31 juli 2015

Job Joosse, één van onze wijnadviseurs, volgt naast zijn baan bij Okhuysen de opleiding tot ‘Magister Vini’. Het diploma Magister Vini is het hoogst haalbare wijndiploma van Nederland. De opleiding is dan ook zeer intensief, en het schrijven van een scriptie vormt het absolute zwaartepunt. Job heeft een grote liefde voor wijnen gemaakt van cabernet franc en wist dan al snel wat het onderwerp van zijn scriptie moest zijn: cabernet franc uit de Loire! Half juni toog Job daarom met zijn scriptiebegeleider Frank Jacobs naar de Anjou en Touraine. In onderstaand blog leest u zijn uitgebreide verhaal over deze interessante ervaring.

Van 15 juni tot en met 18 juni was ik met mijn scriptiebegeleider Frank Jacobs (leraar proefkunde aan de Wijnacademie en journalist voor Perswijn) in de Anjou en Touraine. Het doel van deze reis was om nieuwe inzichten te krijgen over de rode wijnen van cabernet franc. Daartoe had ik alvorens de reis een breed scala aan wijnmakers geselecteerd, ieder met hun eigen inzichten en eigen wijnstijl. Deze producenten heb ik, gewapend met een aantekeningenschrift en een videocamera, acht vragen gesteld die diep ingaan op het verbouwen en de vinificatie van hun cabernet franc.

De hoofdvraagstelling van mijn scriptie is: “wat is de invloed van wijngaardbeheer en vinificatie op de smaak en kwaliteit van de rode wijnen van cabernet franc uit de Anjou en Touraine?” Daarnaast hoop ik enkele subvragen te beantwoorden, zoals “is rijpheid de sleutel tot succes?” en “dragen de in de Loire zo hoog gewaarde biologische, biodynamische en vin naturel werkwijzen bij aan de kwaliteit van de Loire-wijnen en zo ja, hoe?” Ook zal ik onderzoeken waarom de eigenschappen van de cabernet franc -denk aan hoge zuren, opvallende tanninen, een aards karakter en geen overmatig zoet fruit- vaak als negatief worden gezien door de consument, terwijl het ook zijn grote plussen zijn. Deze eigenschappen geven de wijnen van cabernet franc immers elegantie, fraicheur, een lage alcoholgraad en maken de wijnen culinair breed inzetbaarheid. En juist tegenwoordig zijn dit gezochte kwaliteiten! Wordt er wel voldoende duidelijk gecommuniceerd richting de (potentiële) klant? Tot slot ga ik in op het technische aspect van de ‘methoxipyrazines’ die de 'groene' paprikatonen in de rode wijnen van cabernet franc veroorzaken. Ik wil proberen te ontrafelen of deze ’groene’ tonen te beteugelen zijn door wijnbouw en vinificatie.

De acht concrete vragen die ik had opgesteld alvorens mijn reis, heb ik in de Anjou en Touraine aan de brede selectie van wijnmakers voorgelegd. Ik vond het belangrijk om met wijnmakers te spreken die een duidelijke eigen visie hadden en selecteerde naast producenten waar wij met Okhuysen mee werken ook wijnmakers die door collega-importeurs worden vertegenwoordigd of die nog geen importeur in Nederland hebben. Agnès & René Mosse, Christophe Daviau van Domaine Bablut, Franck Brossaud van Langlois-Château, Matthieu Baudry en Frédéric Mabileau zijn enkele van de geïnterviewde producenten.

In totaal interviewde ik in de korte tijd die wij in de Loire hadden maar liefst veertien personen. Een leuke, maar ook zeer uitdagende opgave! De wijnmakers waren allen zeer gastvrij en namen de tijd om de vragen uitgebreid te beantwoorden en om ons hun wijnen te laten proeven. Ook mochten we de wijngaarden en kelders zien, en wanneer ons drukke schema dat toeliet deden we dit graag. De videocamera gebruikte ik om de vraaggesprekken met de producenten vast te leggen. Zo kan ik de gesprekken later nog volledig transcriberen, analyseren en terugkijken.

Een opvallend gesprek had plaats op dinsdagmiddag, toen we Domaine Vieux Pressoir in het gehuchtje Vaudelnay in de appellation Saumur bezochten. In 2009 is tevens de appellation Saumur Puy-Notre-Dame in het leven geroepen, om speciale aandacht te kunnen geven aan dit bijzondere en specifieke terroir. Het Domaine Vieux Pressoir is onlangs door Virginie en Francois Prinsloo overgenomen van Bruno Albert, die met pensioen ging. Virginie en Francois hebben ervaring opgedaan in Zuid-Afrika (waar Francois geboren is), Californië en Nieuw-Zeeland. Ik vind de overname van dit domein een interessante ontwikkeling; Virginie en Francois hebben veel gezien van de wijnwereld en kunnen nieuwe impulsen geven in een gebied waar de meeste domeinen van de ouders op de kinderen overgaan. Het gesprek was des te interessanter doordat ze nog maar net zijn begonnen en heel bewust bepaalde keuzes hebben gemaakt. De vragen beantwoordden zij zeer open. Al voor het interview kregen wij hun volledige selectie aan wijnen te proeven, de heerlijke toegankelijk en zuivere Saumur rouge 2014 maar ook de stevigere en meer complexe 2012 en het nieuwe oogstjaar 2014 Saumur Puy-Notre-Dame. Prachtig!  

Op woensdag gingen wij naar Sazilly (nabij Chinon) voor een afspraak met Kevin Fontaine. Kevin is de jonge en getalenteerde wijnmaker van Domaine Charles Joguet waar Okhuysen al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw mee werkt. Zijn visie en technische kennis van wijngaardbeheer, vinificatie en opvoeding bleken zeer waardevol voor mijn scriptie. De wijnen die wij proefden, veelal uit oogstjaar 2012, van verschillende terroirs en van wijnstokken van verschillende leeftijden, maakte grote indruk op ons. Al sinds 2006 werkt dit domein op een biologische wijze en op dit moment zijn zij ‘en conversion’ naar een certificatie. Tevens doet Kevin onderzoek met enkele percelen naar de biologisch-dynamische werkwijze en de eventuele voordelen hiervan.

Woensdagmiddag gingen wij op bezoek bij de bevlogen Thierry Germain van Domaine des Roches Neuves. Zijn welkom is altijd hartelijk en ook voor de camera is Thierry een natuurtalent om zijn passie voor terroir, biodynamie en pure kwaliteit te delen. Na het interview volgde er een grote proeverij met een selectie overtuigende wijnen. De bevlogenheid van Thierry spreekt in de wijze waarop hij nadenkt over alle aspecten van bodembewerking, wijngaardmanagement, vinificatietechnieken en opvoeding. Hij verricht veel zelfstandig onderzoek en kijkt graag naar ontwikkelingen en technische kennis die beschikbaar is buiten de streek altijd met kwaliteit en authenticiteit als uitgangspunt.

Al met al was het een enerverende en vooral leerzame studiereis met zeer gastvrije producenten die indrukwekkende wijnen maken. Frank Jacobs kon me te allen tijde motiveren en stimuleerde mij goed na te laten denken over hetgeen de producenten zeiden. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken. De vergaarde informatie moet eerst zorgvuldig worden verwerkt en waar nodig aan wetenschappelijk onderzoek worden onderworpen. Hier ligt een prachtige berg werk te verzetten waar ik voorlopig nog wel even zoet mee ben!