Verslag Zuidelijk Halfrond

Verslag Zuidelijk Halfrond

Door Maartje van Veldhuizen | 28 februari 2014

Terwijl wijnboeren op het noordelijk halfrond even kunnen bijkomen van een jaar hard werken in de wijngaard en kelders, bereiden de producenten in de zuidelijke 'nieuwe wereld'-landen zich alweer voor op de oogst van 2014. Maar ze blikken voor ons graag even terug op oogstjaar 2013.

Johan Kruger van het domein Sterhuis, gelegen op een van de hoogste plekken van Stellenbosch, laat ons horen dat hij net klaar is met de bottelingen van de 2013 Chenin Blanc Barrel Selection. Johan Kruger is zeer tevreden over het oogstjaar 2013. De omstandigheden waren perfect: het groeiseizoen was koel, en de weinige regen viel precies op de momenten dat het nodig was. Een frisse zuurgraad kon zo behouden blijven in de druiven, wat tot gevolg heeft dat de wijnen uit 2013 een heerlijk fruit en veel finesse bieden. Bovendien was 2013 een spannend en ondernemend jaar: Johan zette twee bijzondere wijnprojecten op, waarvan de eerste resultaten veelbelovend zijn.

Allereerst is hij gestart met de productie van pinot noir. Johan vond een prachtige wijngaard in het in opkomst zijnde herkomstgebied Elgin en afgelopen jaar kon hij zijn eerste druiven hier oogsten! De fermentatie vond plaats met slechts natuurlijke gisten en de wijn werd tien maanden opgevoed in barriques. Voor deze eerste productie Sterhuis Pinot Noir, die slechts 1433 flessen telt, is inmiddels al een wachtlijst! Johan is zeer enthousiast over de kwaliteit en zal de productie komend jaren dan ook verder gaan opvoeren.

Het tweede project begon als een “accident”, grapt Johan. Een klein deel van de druiven die hij verbouwt, verkoopt Johan aan andere producenten. Dit jaar bleef 1,5 ton pinotage druiven onverkocht over en daarom besloot Johan zelf eens te experimenteren met dit druivenras. Hij behandelt de druiven op eenzelfde manier als hij de pinot druiven behandelt: met een koude inweking, een natuurlijke vergisting en daarop volgt een periode van twee weken waarin de wijn op de fijne gistsporen verblijft. Het resultaat? "A pure ‘gummiberri juice’ style of Pinot Noir, maybe closer to Beaujolais in style...", aldus Johan. 2013 bracht in Stellenbosch dus niet alleen perfecte oogstomstandigheden, maar ook veel inspiratie en nieuwe ontwikkelingen binnen het domein Sterhuis. We kijken er naar uit de resultaten te proeven!

Ook in Chili was 2013 in meerdere opzichten een geslaagd jaar. Jamie Verbraak, de Nederlandse vriendin van wijnmaker Felipe Marín, doet verslag van de oogst in haar gebied. In 2013 viel opnieuw op hoe koel het herkomstgebied is waarin Casa Marín ligt.

De koelte staat garant voor druiven met prachtige zuren en frisheid, en deze eigenschappen maken de wijnen van Casa Marín zo heerlijk en onderscheidend van andere Chileens domeinen. Echter: de kou brengt wel de nodige risico's met zich mee. Een van de kritieke momenten, waarop het niet te koud mag zijn, is het moment van vruchtzetting. Gedurende de vruchtzetting vormen zich kleine besjes, het begin van de ontwikkeling van de druif. Bij koud weer vormen zich minder vruchtjes en ontwikkelt de tros zich ongelijkmatig. Op Casa Marín werd opgelucht adem gehaald toen bleek dat het 2013 perfecte omstandigheden bood in deze periode! De trossen ontwikkelden zich goed en uniform.

De periode die volgde kende een lage gemiddelde temperatuur, maar gelukkig bleef vorst uit. De regen kwam pas laat. Het voordeel hiervan is dat de bodem wat koeler en vochtiger was, toen de droge zomerperiode aanbrak. De wijnstokken konden namelijk nog voldoende natuurlijke waterreservers bereiken en een goed in balans zijnde bodem met voldoende voedingstoffen is een belangrijke basis voor de gezonde wijnstokken. De gunstige omstandigheden gaven het team van Casa Marín de ruimte om bijtijds veel aandacht te besteden aan het verzorgen van de wijnplanten. Het resultaat: een uiterst gezonde (en bovendien grote!) oogst. Ook in Chili is 2013 dus een oogstjaar om in de gaten te houden!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod