Alle blogs

Etiquette Noire 2019

Door Elisa Duivestein, 30 September 2022

Het geheim achter deze wijn is de strenge perceelselectie van Damien, alleen die met het allerbeste terroir halen uiteindelijk de fles. De wijnstok maakt de druif, het terroir de wijn: Etiquette Noire is gemaakt van 100% merlot afkomstig van wijngaarden met bodems rijk aan kalk en omringd door garrigue-struikgewas. Van Pic Saint-Loup tot Aniane, dit terroir geeft de wijn een krachtig karakter met mediterrane accenten. Met oogsten wordt tot het allerlaatste moment gewacht: de druiven moeten pérfect rijp zijn. Vervolgens rijpt de wijn twaalf maanden op Frans eiken vaten. Dit is een extra bijzonder jaar, want de 2019 werd bekroond met een gouden en een zilveren medaille op twee prestigieuze Franse wijnconcoursen: Vinalies Occitanie van Concours des Oenologues de France en Concours Mondial de Bruxelles.


Etiquette Noire is een wijn met een typisch Pomerol karakter; hints van toast en vanille, rijpe zwarte bes en bramen. Zachte tonen van mediterrane kruiden, chocolade en een elegante hint van vanille brengen je rechtstreeks op het gazon van La Chapelle in het midden van ‘la garrigue’. Soepel, elehant en harmonieus met aroma’s van toast en vanille, rood en zwart fruit. Schenk deze heerlijke merlot bij een stuk rood vlees, geroosterde groeten of gerijpte, harde kazen.

 

Etiquette Noire is de favoriete wijn van de dochter van de eigenaar van Montlobre, Morgane: ‘’Voor mij is de Etiquette Noire als een gezellige herfstavond, wanneer ik een paddenstoelenrisotto aan het afmaken ben en geniet van een kaasplankje… Ik kreeg de kans om een jaar in Rotterdam te studeren en leerde het woord gezellig. Het is onmogelijk om dit woord in het Frans te vertalen, het gevoel dat het met zich meebrengt, de sfeer die het creëert... Net zoals gezellig meer is dan een woord, is Etiquette Noire meer dan een wijn; er is niets om de warme en vriendelijke zintuigen mee te beschrijven die ze allebei verbergen.’’

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod