Door Xavier Kat, 4-5-2023
Oogstjaar Bordeaux 2022
Ieder jaar in Bordeaux is bijzonder en dat komt omdat de
weersomstandigheden nooit hetzelfde zijn. Dit geeft ieder oogstjaar zijn eigen,
specifieke karakteristieken, die het karakter bepalen van de wijnen uit het
jaar. Natuurlijk bezitten al die wijnen, ieder jaar weer, een duidelijk
bordeauxkarakter, maar zijn ze toch steeds weer verschillend. De extremen
worden bepaald door koele jaren (die...
Lees verder
Door Jamie Verbraak, 18 april 2023
De oogst is begonnen bij Casa Marin - Deel 2
De oogst loopt bijna ten einde. De enige druiven die nog hangen zijn syrah en garnacha. Dit zijn druiven die warmte en zon nodig hebben en daarom, in het koude klimaat van Lo Abarca, zijn dit de laatste druiven die we oogsten. Onze wijnmaker Felipe beschrijft de oogst 2023 als volgt: “Een oogst met weinig water, een vrij droog jaar en een jaar waarin we vorst en lage temperaturen hadden in ...
Lees verder
Door Eva Posthuma de Boer, 20 april 2023
Tartaar van rauwe asperges met kwarteleitjes
Ingrediënten (4 personen, voorgerecht)300 g witte asperges300 g groene asperges2 sjalotjes10 g bieslook, fijngehakt10 g dragon, fijngehakt10 g bladpeterselie, fijngehakt1 el grove mosterd2 el olijfoliesap van een ½ citroenpeper2 el lichte sojasaus8 kwarteleitjes (je gebruikt er 1 ½ per persoon, maar een paar extra voor de zekerheid is handig ivm het moeilijke pellen)Ook nodig: eierprikker, kook...
Lees verder
Door Eva Posthuma de Boer, 20 april 2023
Pasteitjes met asperge-eiragout
Ingrediënten (voor 8 pasteitjes)500 g witte asperges1 groentebouillonblokje4 eieren50 g boter60 g bloem100 ml volle melk½ tl nootmuskaat (liefst versgeraspt)peper en zout15 g bladpeterselie, fijngehakt, plus een paar takjes om te garneren8 ragoutbakjesSchil de asperges en snijd de houtige onderkanten eraf. Zet ze in koud water op met het bouillonblokje en kook ze 7 minuten vanaf het moment dat h...
Lees verder
Door Eva Posthuma de Boer, 20 april 2023
Groene asperges op z’n Japans
Ingrediënten (4 personen, bijgerecht)
1 el sojasaus
1 el rijstazijn
2 tl sesamolie
Zout en peper
300 g groene asperges
1 el sesamzaadjes
Meng de sojasaus, rijstzijn en sesamolie in een kommetje
door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de harde onderkanten van
de asperges. Kook ze in drie tot vier minuten beetgaar. Giet af en dep droog
met keukenpapier. Leg de asperges op...
Lees verder
Door Aad Kuijper, 21 april 2023
Aad Tussen de Stellingen
Vinée Vineuse columnist Aad Kuijper over zijn
ontdekkingen van Proeven tussen de Stellingen.
Hoe krijg je tweeduizend mensen zo gek om op hun vrije
dag af te reizen naar een magazijn op een desolaat industrieterrein, vraag dat
maar aan Okhuysen. Het lukt ze al vierentwintig jaar met “Proeven Tussen de
Stellingen” (volgend jaar een feestje?).
Zo was ook dit jaar tout Haarlem en de re...
Lees verder