Weemala Pinot Gris
Weemala Pinot Gris

2022 Weemala Pinot Gris

Logan Wines 0.75l

12

95

per fles

Deze 100% pinot gris is afkomstig van wijngaard ‘Weemala’ in Mudgee.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Deze 100% pinot gris is afkomstig van wijngaard ‘Weemala’ in Mudgee.

Proefnotitie

De goede groeiomstandigheden in 2022 hoog in de koelte van Orange hebben een zeer expressieve en aromatische pinot gris voortgebracht, barstensvol peer-, amandel- en witte perzikaroma's met smaken van mandarijn, kweepeer en rijpe citroen. Een heerlijk frisse en frivole wijn.

Schenkadvies

Nu tot 2027, 8-10°C

Details

Streek

New South Wales

Herkomst

Central Ranges

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Fris wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12,5%

Druivenras

Pinot gris/pinot grigio (wit)

Domeininformatie

Logan Wines

Peter Logan doet de dingen graag op zijn eigenmanier en volgt niet blind de gebaande paden. Tijdens zijn studie biologie en chemie aan de Macquarie University in Sydney maakte hij vooral graag muziek in verschillende bands. Heel succesvol was hij niet, waardoor hij de overstap maakte naar een farmaceutisch bedrijf. Dit werk verveelde hem echter al gauw. Na een oogst te hebben meegeholpen in Hunter Valley raakte hij in de ban van wijn. Het was zijn vader Malcolm die hem inspireerde om zijn dromen te volgen en zelf wijn te gaan maken. Hij behaalde vervolgens aan de University of Adelaide zijn diploma oenologie. Met een gedegen basis aan technische kennis op zak ging hij op zoek naar wijngaarden. Al snel kwam hij uit in Mudgee en Orange – in de jaren negentig van de vorige eeuw een dappere en vooral verrassende keuze. Volgens hem waren dat toen de best bewaarde geheimen van het land. De condities voor ‘cool climate’ wijnbouw zijn hier namelijk perfect. Volgens Peter zorgt het koele klimaat hier voor een lang groeiseizoen, met evengoed veel zonuren en lichtintensiteit. Hierdoor worden de druiven langzaam rijp, wat een maximale opbouw van de geur- en smaakstoffen en behoud van frisheid tot gevolg heeft. Toen hij begon, wilde hij vooral wijn maken die hij zelf lekker vindt. Hij ging op ontdekkingstocht om de terroirs te leren kennen, zonder zichzelf enige beperking op te leggen. Dit leidde tot de aanplant van vele verschillende druiven, waaronder pinot grigio, viognier, riesling, gewurztraminer, tempranillo en shiraz. Al zijn technische kennis van het wijnmaken kon hij toepassen om te leren hoe hij een maximale terroirexpressie kon bewerkstelligen.

Regioinformatie

New South Wales

Mudgee en Orange zijn zelfs nu nog onbekende gebieden. Ze liggen in de Central Ranges in New South Wales in het zuidoosten van Australië. Ondanks het feit dat er al sinds de tweede helft van de negentiende eeuw aan wijnbouw wordt gedaan in Mudgee, zijn deze twee streken pas echt in trek gekomen in de jaren negentig van de vorige eeuw toen men op zoek ging naar de koelere terroirs die vooral op hoogte liggen. Peter was destijds een van de eersten die hier neerstreek om wijnen te gaan maken. Zijn wijngaarden liggen op de westelijke en noordelijke hellingen van de Great Dividing Range op ruim 250 kilometer ten noordwesten van Sydney. Orange en Mudgee liggen overigens ook nog eens op ruim 160 kilometer afstand van elkaar. Dat soort getallen doet je een beetje beseffen hoe groot het continent Australië is.

Reviews

Pretty and lush

Year in, year out, this pinot gris delivers on the flavour and value front. It's pretty much the archetypal pinot gris and a very quaffable one at that. Bright in the glass with a touch of bronze. Pretty aromas of baked apple, pear, white flowers and musk stick. Rich and mouth-filling with plenty of luscious fruit drive. Loads of stone fruit and a plush creaminess, along with bright acidity and a touch of shapely grip. - Aaron Brasher (The Real Review)

A crowd pleaser if I ever tasted one

The Weemala range consistently provides excellent value for money and clean, varietally true bottlings. This vintage is no exception, with white pear nectar, crunchy nashi pears and lemon skin. The cool climate of Orange provides astute acidity, here complimented by the fleshy weight of the gris style. This is a crowd-pleaser if I ever tasted one. - Shanteh Wale, Winecompanion

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven

Weemala Pinot Gris

2023 Weemala Pinot Gris

(Voorverkoop)

12.951170

per fles

Clementine Blushing Minnie

2022 Clementine Blushing Minnie

(Voorverkoop)

15.501395

per fles

Clementine Pinot Gris

2022 Clementine Pinot Gris

(Voorverkoop)

1550

per fles

Apple Tree Flat Shiraz

2021 Apple Tree Flat Shiraz

9.95895

per fles bij6flessen,
9,00 per fles

Apple Tree Flat Chardonnay

2023 Apple Tree Flat Chardonnay

(Voorverkoop)

9.95900

per fles

Clementine de la Mer

2022 Clementine de la Mer

(Voorverkoop)

15.501395

per fles

Weemala Gewurztraminer

2023 Weemala Gewurztraminer

(Voorverkoop)

12.951170

per fles

Forgotten Vineyards Sauvignon Blanc

2022 Forgotten Vineyards Sauvignon Blanc

9.50850

per fles bij6flessen,
8,55 per fles

Pinot Grigio - Friuli

2023 Pinot Grigio - Friuli

10.30930

per fles bij6flessen,
9,30 per fles

Weemala Pinot Gris

2023 Weemala Pinot Gris

(Voorverkoop)

12.951170

per fles