Vin de Pays de l'Hérault rouge

2011 Vin de Pays de l'Hérault rouge - Mas de Daumas Gassac

Mas de Daumas Gassac 1.50l

72

00

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

‘Le seul premier cru du Languedoc’ wordt deze wijn wel genoemd: een Languedoc met het karakter van een grote Bordeaux. De familie Guibert oogst de druiven op het optimum van vegetatieve rijpheid, wanneer de concentratie, zuren en suikers het best in balans zijn. De assemblage bestaat uit met name cabernet sauvignon, aangevuld met cabernet franc, merlot, pinot noir, nebbiolo, dolcetto, tempranillo, malbec, petit verdot en andere druiven. De exacte samenstelling verschilt per oogstjaar. De wijn rijpt ongeveer vijftien maanden op gebruikte eikenvaten. Het resultaat is een wijn met een groot bewaarpotentieel. Hou hierbij 7, 15 en 25 jaar flesrijping aan als momenten om de wijn in zijn volle potentieel te drinken en te kunnen waarderen. De rode Daumas Gassac kan ook jong gedronken worden; een goed uur in de karaf zal dan het beste in hem naar boven halen. Een heerlijke en karaktervolle wijn met een neus van zwarte bessen, zwarte kersen, pruimen, peper, iets van laurier en rozemarijn en een geconcentreerde smaak met rijpe fruittonen, frisse tanninen, opnieuw iets van laurier en veel lengte. Indrukwekkend!

Schenkadvies

Nu tot 2040+, 16-18°C

Details

Streek

Languedoc

Herkomst

Pays d'Hérault

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

1.50l

Alcohol %

12%

Druivenras

Cabernet sauvignon (blauw)

Domeininformatie

Mas de Daumas Gassac

Sinds de beroemde Amerikaanse wijnschrijver Robert Parker Mas de Daumas Gassac met vijf sterren kwalificeerde in zijn boek ‘Parker’s Wine Buyer’s Guide’, ligt deze wijn in de meest luxueuze wijnboutiques van New York, Los Angeles en Washington naast wijnen als Lafite Rothschild, Latour en Pétrus. Aimé en Véronique Guibert kochten in 1970 een oude boerderij in de vallei Gassac. Om een topwijn te kunnen maken moesten grote investeringen gedaan worden: land moest worden ontgonnen, een moderne half ondergrondse kelder moest worden gebouwd en er moesten deskundige wijnmakers worden aangetrokken. Guibert bezat hiervoor de financiële middelen, had een grote passie voor wijn en durfde een dergelijke uitdaging aan. In eerste instantie werd slechts zeven hectare land beplant met de cabernet-sauvignon. Op advies van professor Emile Peynaud startte men in 1979 met de aanplant van druivenrassen als malbec, cabernet-franc, syrah, pinot noir en tannat. Inmiddels beslaan de wijngaarden bijna vijftig hectare, en worden ze omringd door evenzoveel hectare bos. Naast een natuurlijke bescherming biedt dit bos ook huisvesting voor vogels, die op hun beurt weer zorgen voor een natuurlijke bestrijding van ongedierte in de wijngaarden. Het werken met chemische bestrijdingsmiddelen is op Daumas Gassac dan ook taboe.

Regioinformatie

Languedoc

De wijnbouw vormt al lang de motor van de economie van de Languedoc. Vanwege de enorme productie werd het gebied vaak 'de wijnschuur van Frankrijk' genoemd. De hoge opbrengsten worden mogelijk gemaakt door het relatief constante klimaat. De meeste landwijnen uit Frankrijk hebben hier hun herkomst. Pas sinds korte tijd doet de Languedoc ook in kwalitatief opzicht van zich spreken. Juist door overproductie zijn veel wijngaarden in de afgelopen jaren gerooid, wat uiteindelijk de kwaliteit van de wijnen ten goede komt. Er wordt veel geëxperimenteerd met nieuwe vinificatietechnieken, opvoeding en vooral druivenrassen. Om die reden wordt de Languedoc soms aangeduid als “een stukje nieuwe wereld in de oude wereld”. Vrijwel alle belangrijke rassen zijn hier vertegenwoordigd, niet altijd met het gewenste resultaat overigens. Maar binnen het enorme aanbod aan wijnen is er een groot aantal producenten dat prachtige, onderscheidende wijnen maakt. Eén van de eersten die naam en faam maakte, is Aimé Guibert. Hij creëerde begin jaren tachtig van de vorige eeuw zijn Mas de Daumas Gassac, een wijn die kan wedijveren met de grote wijnen uit Bordeaux. Veel jonge wijnboeren uit de hele wereld hebben zijn voorbeeld gevolgd, waaronder de gedreven Lidewij van Wilgen van Mas des Dames in Murviel, even ten noorden van Béziers.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen