Vernatsch Mediaevum - Südtirol
Vernatsch Mediaevum - Südtirol

2022 Vernatsch Mediaevum - Südtirol

Gump Hof 0.75l

19

50

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Vernatsch of Schiava in het Italiaans is een van de signatuurdruiven van Südtirol. Markus oogst de druiven van percelen op 400 tot 480 meter hoogte. Een wijn die puur op fruit en drinkplezier wordt gemaakt. Kruidig met iets aardse tonen en rood fruit. Sappig en toegankelijk met blauwe bessen en zachte tannine die bite geven. Ook iets gekoeld verrukkelijk!

Schenkadvies

Nu tot 2028, 15-17°C

Gidsbeoordeling

Vinous: 88

Details

Streek

Alto-Adige

Herkomst

Südtirol/Alto Adige

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Schiava/vernatsch (blauw)

Domeininformatie

Gump Hof

Weinhof Gump, helemaal ‘nach Tirolischer art’, dateert uit de zestiende eeuw. Het is schitterend gelegen in het gehucht Völs am Schlern, op de steile hellingen tussen de wijngaarden. We zijn hier in de Valle Isarco of het Eisacktal, even ten oosten van Bolzano. De familie Prackwieser is al meer dan tweehon­derd jaar in het bezit van het domein. Midden jaren negentig van de vorige eeuw neemt Markus het domein over van zijn vader Johan. Hij is vastbesloten om de oude tradities voort te zetten, maar ook nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen. Hij haalt graag inspiratie uit andere wijngebieden zoals de Wachau in Oostenrijk en de Bourgogne en Loire in Frankrijk. Hij schuwt niet om te experimenteren en weet als geen ander de opgedane kennis toe te passen om zijn wijnen steeds verder te verbeteren, met behoud van de unieke identiteit van de omgeving. Zijn steile wijngaarden hebben een koele zuid-westelijke ligging op een hoogte tussen de vierhonderd en achthonderd meter. Veel van de wijnstokken staan nog traditioneel als pergola opge­bonden en al het werk wordt met de hand gedaan. De bodems bestaan uit een mineraalrijk hard porfier graniet. Hier gedijen de witte druiven, weissburgunder (pinot bianco), sauvignon blanc, gewürztraminer en de blauwe druiven vernatsch en pinot noir perfect. De druiven profiteren er van het hoogste aantal zonuren van Italië en de sterke afkoeling ’s avonds leidt tot rijpe druiven met een enorme concentratie van geur- en smaak­stoffen, met behoud van zuren. Een uitgekiende opvoeding geeft daarnaast wijnen met een rijke textuur en tegelijk geweldige frisheid en zuiver­heid.

Regioinformatie

Alto-Adige

Aan de voet van het grote Alpenmassief ligt Alto Adige, misschien wel het mooiste en meest indrukwekkende wijngebied van Italië. De lokale bevolking heeft het liever over Südtirol: de provincie hoorde voor de Eerste Wereldoorlog bij Oostenrijk en was Duitstalig. Direct ten zuiden van de provinciestad Bolzano liggen de uitgestrekte wijngaarden als een lapjesdeken op de soms steile hellingen, beschermd door de hoger gelegen bossen. Schilderachtige dorpjes sieren het dal en geven het gebied een ‘Sissi-achtige’ sfeer. Kwaliteitswijnen komen vooral van de hoger gelegen gebieden, waar de bodem minder vruchtbaar is. Een typische lokale variëteit is lagrein voor rode wijn, maar er worden ook goede resultaten geboekt met pinot nero (pinot noir) en merlot. Witte druiven zoals pinot grigio, chardonnay en pinot bianco zijn voor de productie de belangrijkste soorten. Daarnaast doen müller-thurgau, gewürztraminer en sauvignon het ook erg goed. Dit gebied profiteert van de meeste zonuren van Italië, maar de sterke afkoeling ’s avonds leidt tot een geweldige frisheid en zuiverheid in de wijnen. Ze worden daarom ook wel getypeerd als ‘gebottelde berglucht’.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven