Vera Cruz - Muscadet Sèvre et Maine
Vera Cruz - Muscadet Sèvre et Maine

2020 Vera Cruz - Muscadet Sèvre et Maine

Domaine Luneau-Papin 0.75l

20

30

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

In de neus bloedsinaasappel en witte peper. De smaak is bijna romig, mooi fris en elegant met een prachtige gelaagdheid en adembenemende lengte!

Schenkadvies

Nu tot 2027, 8-10°C

Wijn-spijs advies

Plateau fruits de mer.

Details

Streek

Loire

Herkomst

Muscadet Sèvre et Maine

Biologische certificering

Biologisch-Dynamisch gecertificeerd

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Fris wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13,5%

Druivenras

Melon de Bourgogne/muscadet (wit)

Domeininformatie

Domaine Luneau-Papin

Domaine Luneau-Papin uit het subgebied met de beste reputatie, Sèvre et Maine, wordt gerekend tot de top van muscadet. Deze rockster van de streek maakt een duizelingwekkend aantal cuvées. Elk perceel wordt apart gevinifieerd, opgevoed en gebotteld. De unieke eigenschappen, die ontstaan door de bodemsamenstelling en ligging van de wijngaard, krijgen op deze manier de aandacht die ze verdienen. Het domein van de familie Luneau gaat al negen generaties over van vader op zoon, maar bestaat in zijn huidige omvang van 45 hectare sinds Pierre Luneau trouwde met Monique Papin. Het domein bewees onlangs nog het bewaarpotentieel van melon de bourgogne als geen ander te kunnen demonstreren: hun cuvée ‘Excelsior’ uit oogstjaar 2007 kreeg in de Decanter muscadet special als enige 99 punten!

Regioinformatie

Loire

De Loire, die ontspringt in de Ardèche in het Massif Central en uitmondt in de Atlantische Oceaan, is de langste rivier van Frankrijk. Langs deze rivier bevinden zich vele wijngebieden die een grote diversiteit aan wijnen voortbrengen. Vanuit de Ardèche stroomafwaarts ligt het eerste belangrijke wijnbouwgebied exact halverwege, op de plek waar de rivier afbuigt van noordelijke naar westelijke richting. Dit is het gebied waar de frisse witte wijnen, gemaakt van sauvignon blanc, vandaan komen. De belangrijkste gebieden zijn: Sancerre, Pouilly-Fumé en Menetou-Salon. Verder stroomafwaarts bij de stad Tours (het gebied Touraine) vinden we de gebieden Vouvray en Montlouis waar zowel droge, als zoete en mousserende wijnen gemaakt worden van chenin blanc. Ten westen hiervan liggen de gebieden Chinon en Bourgueil, waar rode wijnen van cabernet franc de boventoon voeren. Bij het stadje Saumur begint het gebied Anjou-Saumur. Aanvankelijk stond Saumur vooral bekend om zoete rosé-wijnen, maar vandaag de dag er wordt ook rode wijn geproduceerd van cabernet franc. De streek wordt geroemd om droge witte en de edelzoete wijnen van chenin blanc. De belangrijkste gebieden zijn Saumur (wit, rosé en rood), Saumur-Champigny (rood), Anjou (rood en wit), Savennières (wit) en Côteaux du Layon (zoet). Vlak voordat de Loire in de Atlantische Oceaan uitmondt, doorkruist de rivier nog het gebied Pays Nantais. Hier komt de beendroge Muscadet vandaan, gemaakt van de druif melon de Bourgogne.

Reviews

Een van de beste uit de streek 

Ik ben fan van licht, fris en elegant. Wijnen waaraan je proeft dat ze met liefde zijn gemaakt. Mijn lievelingsgebied is zonder twijfel de Loire. Je struikelt daar over de kwaliteitswijnen voor een prikkie. Neem bijvoorbeeld deze Muscadet van Domaine Luneau-Papin, onder collega-wijnboeren steevast genoemd als een van de beste producenten van de streek. En terecht! Pierre-Marie en Marie Luneau maken wijnen met een compleet eigen karakter, met fraîcheur en een afdronk die maar niet ophoudt. Ze ouderen ook nog geweldig, die wijnen dan hè. Dus laat die dure bourgogne gewoon een keer liggen en probeer in plaats daarvan een keer een glas Vera Cruz. Wedden dat het niet het laatste zal zijn? (De Favoriet van Femke, vinoloog bij Wijnkoperij Okhuysen)

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven