Tuileries blanc - Saint-Chinian
Tuileries blanc - Saint-Chinian

2022 Tuileries blanc - Saint-Chinian

Domaine des Jougla 0.75l

13

10

per fles

Een beeldschone assemblage van grenache blanc, vermentino en viognier, afkomstig van de koelste percelen van het domein. De frisheid van de druiven blijft behouden door bij het krieken van de dag te oogsten, direct te persen en op lage temperatuur te vergisten. De wijn wordt opgevoed op cuve.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Een beeldschone assemblage van grenache blanc, vermentino en viognier, afkomstig van de koelste percelen van het domein. De frisheid van de druiven blijft behouden door bij het krieken van de dag te oogsten, direct te persen en op lage temperatuur te vergisten. De wijn wordt opgevoed op cuve.

Proefnotitie

De neus is expressief met licht tropische tonen, witte perzik en steenvruchten. De smaak is rijk en breed, maar behoudt een heerlijke fraîcheur.

Schenkadvies

Nu tot 2027, 8-10°C

Wijn-spijs advies

Zeeduivel of gevogelte met een roomsaus.

Details

Streek

Languedoc

Herkomst

Saint-Chinian

Biologische certificering

Biologisch gecertificeerd

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14%

Druivenrassen

Grenache blanc/garnacha blanca (wit), vermentino/rolle (wit), viognier (wit)

Domeininformatie

Domaine des Jougla

Het is eigenlijk nog niet zolang geleden dat de Languedoc ‘de wijnschuur’ van Frankrijk werd genoemd. In de jaren tachtig zag de overheid in dat kwaliteit belangrijker was dan kwantiteit; dat anders de Languedoc als wijnstreek verloren zou gaan. Het wijngebiedje Saint-Chinian, gelegen in de Coteaux du Languedoc, was een van de eerste dat officieel de status van ‘appellation controlée’ ontving. Het is gelegen op de zuidelijke uitlopers van het Massif Central, waar de bodem veel leisteen en kalksteen bevat. Klimatologisch zijn de omstandigheden hier optimaal. De bergen in het noorden beschermen de wijngaarden tegen koude stromingen, de mediterrane invloeden zijn door de ligging op nog geen 45 kilometer van de Middellandse Zee groot en Atlantische storingen zorgen regelmatig voor de noodzakelijke regen. Al in 1982 neusden wij rond in Saint-Chinian en ontdekten bij het stadje Prades sur Vernazobre het verzorgde domein van de familie Jougla.

Regioinformatie

Languedoc

De Languedoc wordt altijd in een adem genoemd met de Roussillon, het stukje van Zuid-Frankrijk dat ligt ingeklemd tussen de Corbières en de Spaanse grens, in het departement Pyrenées Orientales. Verreweg het grootste gedeelte van het gebied wordt echter ingevuld door de Languedoc en omvat de departementen Aude, Hérault en Gard. De totale regio van de Languedoc-Roussillon wordt begrensd door het Rhône-dal, het Garonne-bekken, het Centraal Massief, de Pyreneeën en de Middellandse Zee en is goed voor 5% van het oppervlak van Frankrijk. Met 230.000 hectare wijn, waarvan 90.000 gecontroleerd herkomstgebied, is het ook het grootste wijnproductiegebied van Frankrijk. Binnen het totale gebied vinden we een veelvoud aan appellaties en een grote diversiteit aan wijnen. De wijnhistorie gaat hier heel ver terug en heeft geresulteerd in een diverse aanplant van veelal autochtone druivensoorten die perfect zijn afgestemd op de omstandigheden; met name de warmte. Ook hebben ‘internationale druivenrassen’ als cabernet sauvignon, chardonnay, merlot en sauvignon hier vanaf de tachtiger jaren van de 20ste eeuw hun intrede gedaan, met wisselende resultaten. Vaak waren deze druiven niet goed bestemd tegen de overdadige zon en warmte. Echter op plekken, waar wind of hoogte verkoeling brengen doen deze druiven het opvallend goed. Veelzijdigheid en een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit zijn dan ook de sterke punten van de Languedoc!

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven