Tuileries blanc - Saint-Chinian

2015 Tuileries blanc - Saint-Chinian - Domaine des Jougla

Domaine des Jougla 0.75l

10

75

per fles

De familie Jougla maakte een bijzonder mooie witte wijn van de druiven grenache blanc, vermentino en viognier, die aangeplant staan op de koelere percelen van het domein. De druiven worden in alle vroegte geoogst om de frisheid in de wijn te behouden. Vergisting geschiedt op lage temperatuur; de verkregen wijn verblijft daarna ‘sur lie’ op roestvrijstalen tanks.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

De familie Jougla maakte een bijzonder mooie witte wijn van de druiven grenache blanc, vermentino en viognier, die aangeplant staan op de koelere percelen van het domein. De druiven worden in alle vroegte geoogst om de frisheid in de wijn te behouden. Vergisting geschiedt op lage temperatuur; de verkregen wijn verblijft daarna ‘sur lie’ op roestvrijstalen tanks.

Proefnotitie

Tonen van wit fruit, ananas, citrusfruit en witte veldbloemen in de neus. De smaak is mooi gestructureerd en intens, met een aangenaam fruit en een heerlijke elegantie en frisheid.

Schenkadvies

Nu tot 2018, 8-10°C

Details

Streek

Languedoc

Herkomst

Saint-Chinian

Biologische certificering

Biologisch gecertificeerd

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13,5%

Druivenrassen

Grenache blanc/garnacha blanca (wit), vermentino/rolle (wit), viognier (wit)

Domeininformatie

Domaine des Jougla

Het is eigenlijk nog niet zolang geleden dat de Languedoc ‘de wijnschuur’ van Frankrijk werd genoemd. In de jaren tachtig zag de overheid in dat kwaliteit belangrijker was dan kwantiteit; dat anders de Languedoc als wijnstreek verloren zou gaan. Het wijngebiedje Saint-Chinian, gelegen in de Coteaux du Languedoc, was een van de eerste dat officieel de status van ‘appellation controlée’ ontving. Het is gelegen op de zuidelijke uitlopers van het Massif Central, waar de bodem veel leisteen en kalksteen bevat. Klimatologisch zijn de omstandigheden hier optimaal. De bergen in het noorden beschermen de wijngaarden tegen koude stromingen, de mediterrane invloeden zijn door de ligging op nog geen 45 kilometer van de Middellandse Zee groot en Atlantische storingen zorgen regelmatig voor de noodzakelijke regen. Al in 1982 neusden wij rond in Saint-Chinian en ontdekten bij het stadje Prades sur Vernazobre het verzorgde domein van de familie Jougla.

Regioinformatie

Languedoc

De wijnbouw vormt al lang de motor van de economie van de Languedoc. Vanwege de enorme productie werd het gebied vaak 'de wijnschuur van Frankrijk' genoemd. De hoge opbrengsten worden mogelijk gemaakt door het relatief constante klimaat. De meeste landwijnen uit Frankrijk hebben hier hun herkomst. Pas sinds korte tijd doet de Languedoc ook in kwalitatief opzicht van zich spreken. Juist door overproductie zijn veel wijngaarden in de afgelopen jaren gerooid, wat uiteindelijk de kwaliteit van de wijnen ten goede komt. Er wordt veel geëxperimenteerd met nieuwe vinificatietechnieken, opvoeding en vooral druivenrassen. Om die reden wordt de Languedoc soms aangeduid als “een stukje nieuwe wereld in de oude wereld”. Vrijwel alle belangrijke rassen zijn hier vertegenwoordigd, niet altijd met het gewenste resultaat overigens. Maar binnen het enorme aanbod aan wijnen is er een groot aantal producenten dat prachtige, onderscheidende wijnen maakt. Eén van de eersten die naam en faam maakte, is Aimé Guibert. Hij creëerde begin jaren tachtig van de vorige eeuw zijn Mas de Daumas Gassac, een wijn die kan wedijveren met de grote wijnen uit Bordeaux. Veel jonge wijnboeren uit de hele wereld hebben zijn voorbeeld gevolgd, waaronder de gedreven Lidewij van Wilgen van Mas des Dames in Murviel, even ten noorden van Béziers.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen