Tempranillo - Vino de la Tierra de Extremadura
Tempranillo - Vino de la Tierra de Extremadura

2022 Tempranillo - Vino de la Tierra de Extremadura

Palacio Quemado 0.75l

8

85

per fles bij 6 flessen,
9,80 per fles

De tempranillodruiven worden ’s nachts geplukt en na vinificatie volgt een malolactische gisting op eikenhouten vaten voor een subtiele houttoon.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

De tempranillodruiven worden ’s nachts geplukt en na vinificatie volgt een malolactische gisting op eikenhouten vaten voor een subtiele houttoon.

Proefnotitie

Intense aroma’s van zwarte kersen, rijpe bramen en bessen, specerijen, rode bloemen en iets van vanille van het hout. In de smaak donker fruit, fijne kruiden en een elegante, fruitige afdronk.

Schenkadvies

Nu tot 2027, 16-18°C

Wijn-spijs advies

Lekker om bij geroosterde groente, gegrild vlees en gerijpte harde kazen te drinken.

Details

Streek

Extremadura

Herkomst

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Fruitig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14%

Druivenras

Tempranillo/ull de llebre (blauw)

Domeininformatie

Palacio Quemado

Als je als familie al bijna driehonderd jaar succesvol wijn maakt, weet je waar je mee bezig bent. Zeker wanneer je kwaliteit na-streeft, ambitieus en vernieuwend bent; stuk voor stuk kenmerken van de Alvears. Tot verbazing van velen kochten zij in 1999 grond in Extremadura – een gebied bekend om zijn goedkope bulkwijnen – voor een nieuw wijnproject. Ze kozen binnen de regio bewust voor de DO Ribera del Gaudiana. Dicht tegen de Portugese grens aan gelegen heeft deze streek niet alleen een zeer interessante bodem van kalk, klei, stenen en zand in verschillende samenstellingen, maar ook een bijzonder microklimaat dat mede wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan. Op een paar kilometer afstand, over de grens in Portugal, werden in die tijd al schitterende wijnen gemaakt, van druiven die perfect aangepast waren aan de omstandigheden. De Spaanse overheid had echter bepaald dat in Ribera del Gaudiana tempranillo aangeplant moest worden. Bij Alvear luisterden ze hier maar met een half oor naar. Slechts een deel van de wijngaarden beplantten ze met tempranillo, voor de rest kozen ze nauitgebreid bodemonderzoek voor Portugese rassen en nog wat garnacha en syrah. Ook besloten ze tot een biologische aanpak en gingen ze al vanaf het begin aan de slag met micro-cuvées, gericht op terroirexpressie en elegantie. Zeer innovatief voor de streek en het Spanje van die tijd. Inmiddels is Palacio Quemado een bron van inspiratie voor veel jonge boeren!

Regioinformatie

Extremadura

Ribera del Guadiana ligt in de provincie Extremadura, langs de grens met Portugal. In dit kleine gebied werd altijd veel wijn geproduceerd, maar pas in 1998 kreeg het de DO-status. Het bekendste gebied is het Tierra de Barros, vernoemd naar de vruchtbare kleibodem. De terroir van Ribera del Guadiana bestaat uit bruinrode aarde, is stenig en rotsachtig en ideaal voor wijnbouw. Er staan vooral lokale druivenrassen aangeplant, maar steeds vaker ook bekendere internationale rassen. Langzaam, maar heel zeker stijgt het kwaliteitsniveau van de wijnen onder aanvoering van de lokale ‘conseja regulador’ in Extremadura. Dit is het uitvoerende orgaan van de DO’s binnen de autonome regio.

Reviews

Een 9- van Harold Hamersma

Tempranillo. Maar nu eens niet zo'n opgepoetste pronker uit Rioja. Komt uit Extremadura, klein wijngebied vlakbij de grens met Portugal. Is nog wat minder aangeharkt. Zodoende valt in dit geval een wat spannendere tinto ons ten deel. Gemaakt van 's nachts geplukte druiven. Zodoende een wat frissere en fruitigere beleving. Niet te zwaar op zijn hout leunend en zodoende volop grossierend in cassis, bramen, bessen, fijne specerij en bijkans tot doordrinken aanzettende zuren. - Harold Hamersma

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven