Segreto di Bianca Fiano - Salento
Segreto di Bianca Fiano - Salento

2022 Segreto di Bianca Fiano - Salento

Masseria Cuturi 0.75l

15

25

per fles

Fiano is een echte specialiteit van het zuiden van Italië. Deze wijn is vergist en opgevoed op cuve.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Fiano is een echte specialiteit van het zuiden van Italië. Deze wijn is vergist en opgevoed op cuve.

Proefnotitie

Stuivend frisse geur met citrus, salie en perzik. De smaak is geconcentreerd met textuur en een gastronomisch fris bittertje. De afdronk is zilt met een hint van citroenschil.

Schenkadvies

Nu tot 2026, 10-12°C

Wijn-spijs advies

Deze heerlijke aromatische en fruit gedreven wijn sluit mooi aan bij frisse salades, maar ook heerlijk in combinatie met schaal- en schelpdieren, pimentón en broodcroutons.

Details

Streek

Apulië

Herkomst

Salento

Biologische certificering

Biologisch gecertificeerd

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Fiano minutolo (wit)

Domeininformatie

Masseria Cuturi

Het verhaal van Camilla Rossi Chauvenet leest als een meisjesboek. De familie van haar moeder heeft in Valpolicella - zelf komt ze uit Veneto - een schitterend landgoed met wijngaarden. Maar eigenlijk geeft niemand in de familie heel veel om wijn: de druiven worden altijd in bulk verkocht aan de plaatselijke coöperatie. Camilla is de grote uit­zondering. Als jonge vrouw heeft zij de droom om topkwaliteit wijnen te gaan maken. Een droom die haar familie aanvankelijk niet begrijpt. Tijdens haar studie viticultuur en vinificatie loopt ze stages in Frankrijk en Spanje, waar ze natuurlijk de nodige ervaring opdoet en de kans krijgt om veel te proeven uit andere streken, wijnen met verschillende stijlen. In 2003 keert ze terug naar het familiedo­mein in Valpolicella en neemt daar de touwtjes met overtuiging én succes in handen. Tot Camilla’s verbazing raken haar ouders ook geïnspireerd door dit succes. Camilla’s moeder haalt haar over om mee te gaan naar Puglia, waar ze verliefd worden op het heerlijke mediterrane klimaat, het eten en de omgeving. Haar moeder gelooft in het grote potentieel van deze wijnstreek. In 2008 krijgen ze de kans om Masseria Cuturi te kopen. Het ligt in het hart van Manduria, iets ten zuiden van het gelijknamige plaatsje, aan de Golfo di Taranto. Het landgoed is driehonderd hectare groot en bestaat uit een oude boerderij (masseria) uit 1881, bossen en een oude olijfboomgaard. De grond is niet duur in vergelij-king met Veneto, maar er moet nog heel veel gebeuren. Helaas heeft de vorige eigenaar de meer dan honderd jaar oude wijnstokken laten rooien. Camilla duikt samen met haar moeder in de ge- schiedenis van deze oude masseria en leert al snel dat de edelman Don Tommaso Schiavoni Tafuri hier op Masseria Cuturi rond 1880 de eerste stokken primitivo aanplantte. Zo stond hij aan de basis van het huidige grote succes van de DOC Primitivo di Manduria. Gesteund door de hele familie grijpen ze deze unieke kans en kopen het oude landgoed. Camilla beplant direct veertig hectare wijngaarden met de lokale druivenrassen fiano, negroamaro en natuurlijk de primitivo. Een grote investering die veel tijd kost. Vanaf het begin werkt ze met een groot respect voor de natuur en het natuurlijk evenwicht op het landgoed. Zo wil ze de wijn­gaarden en ook de meer dan vijfhonderd jaar oude olijfbomen beschermen en in stand houden voor toekomstige generaties. De wijngaarden en olijfbomen liggen niet ver van de zee. In het midden van het landgoed is een lichte glooiing, die Montediavoli wordt genoemd. De arme bodem bestaat uit kalksteen met alluviale lagen ijzerrijke klei. Vanaf de Golfo di Taranto komt de verkoelende libecciowind. Het is deze wind die de wijnen hun frisheid en spanning bezorgt. Ook de hete en droge scirocco (sirocco) en maestrale (mistral) houden de wijngaarden schoon en gezond. Kwaliteit staat hier voorop en alle druiven worden met de hand geoogst.

Regioinformatie

Apulië

Puglia is nog niet lang zo bekend en succesvol als het nu is. Tot 1990 werden de druiven uit het hete zuiden van Italië vervoerd naar het noorden om daar kleur en body toe te voegen aan wijnen van lage kwaliteit. Onder andere door de opkomst van Nieuwe-Wereld-wijnen begon men ander tegen warmere wijnregio’s aan te kijken en begon de ontwikkeling van de wijnstreek Puglia. Langzaam werd de regio bekender en kregen ze in de hak van de laars ook DOC en DOCG subregio’s. Tegenwoordig is Puglia met haar primitivo’s en negroamaro’s niet meer weg te denken uit de wijnwereld. De primitivo is verreweg de bekendste druif uit Puglia. Veelal zwoele wijnen met rijpe aroma’s van pruimen, kersen en zoete kruiden. De hitte geeft de wijnen een relatief hoog alcoholgehalte. Negroamaro is de andere blauwe druif die je hier veel ziet. Deze druivensoort geeft wat meer taninnen en zuren aan wijnen en wordt ook wel gebruikt om rosé van te maken. Voor witte wijnen vind je hier vooral trebbiano, chardonnay en fiano.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven