Saint-Véran 'Lieu(Inter)dit'

2015 Saint-Véran 'Lieu(Inter)dit' - Maison Verget

Maison Verget 0.75l

23

90

per fles

Een voortreffelijke assemblages van enkele van de mooiste percelen uit Saint-Véran: Côte Rôtie (warm en rijk), Chataigniers (mineraal en fris) en Terres Noires (rijk en vettig). Vinificatie en opvoeding op barriques.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Een voortreffelijke assemblages van enkele van de mooiste percelen uit Saint-Véran: Côte Rôtie (warm en rijk), Chataigniers (mineraal en fris) en Terres Noires (rijk en vettig). Vinificatie en opvoeding op barriques.

Proefnotitie

De neus is rijk, met rijpe fruittonen, iets van peper en toast. De smaak is zeer rijk en intens, en heeft een schitterende lengte.

Schenkadvies

Nu tot 2024, 10-12°C

Details

Streek

Bourgogne

Herkomst

Saint-Véran

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenras

Chardonnay (wit)

Domeininformatie

Maison Verget

In 1990 startte Jean-Marie Guffens, eigenaar van het vermaarde Domaine Guffens-Heynen, de firma Verget. Hij contracteerde boeren voor het kopen van hun druiven, onder de voorwaarde dat zij zouden voldoen aan de strenge normen die Jean-Marie belangrijk acht voor zijn wijnen: lage rendementen en alleen gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Net als voor zijn Domaine Guffens-Heynen gebruikt Jean-Marie alleen druiven met een perfecte rijpheid. Om zo min mogelijk sulfiet te hoeven gebruiken, voedt hij de wijnen op de fijne gistsporen op (sur lie), met af en toe een bâtonnage (het oproeren van de lie door de wijn) om de wijn aan balans en complexiteit te laten winnen. De wijnen worden niet overgestoken en alleen gefilterd voor botteling als dat noodzakelijk is.

Regioinformatie

Bourgogne

De Bourgogne is het beroemde wijngebied in het oostelijk deel van Frankrijk dat zich grofweg van Dijon over tweehonderd kilometer in zuidelijke richting uitstrekt tot Lyon. Het gebied valt uiteen in een aantal deelgebieden met elk een heel eigen karakter. Witte wijnen worden voor het grootste deel gemaakt van chardonnay en rode wijnen van pinot noir. Het noordelijkste deel is Chablis, bekend om zijn droge, minerale en frisse witte wijnen. Dit bijzondere deelgebied ligt ten noordwesten van Dijon, nabij de stad Auxerre. Net ten zuiden van Dijon begint het meest tot de verbeelding sprekende gebied, de Côte d’Or. Dit gebied wordt over het algemeen weer verdeeld in de Côte de Nuits, het gebied dat loopt tot vlak boven het plaatsje Beaune, en de Côte de Beaune, het gebied ten zuiden van Beaune. De grote witte en rode bourgogne-wijnen zijn bijna allen uit de Côte d’Or afkomstig. Ten zuiden van de Côte de Beaune vinden we de Côte Chalonnaise en nog verder naar het zuiden de Mâconnais, vooral bekend om zijn witte wijnen. Nog verder zuidwaarts ligt de Beaujolais, dat valt onder de Bourgogne, maar als wijngebied een aparte status heeft. De druif die hier de hoofdrol speelt is de gamay, waarvan men lichte en fruitige rode wijnen maakt.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen