Saint-Péray 'Les Figuiers'
Saint-Péray 'Les Figuiers'

2021 Saint-Péray 'Les Figuiers'

Domaine Bernard Gripa 0.75l

39

60

per fles

De kleine appellation Saint-Peray is niet zo bekend, maar er komt wel degelijk een aantal topwijnen vandaan, zoals deze cuvée Les Figuiers. Gemaakt van 60% roussanne, van maar liefst tachtig jaar oude stokken, en aangevuld met marsanne. Traditionele houtopvoeding.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

De kleine appellation Saint-Peray is niet zo bekend, maar er komt wel degelijk een aantal topwijnen vandaan, zoals deze cuvée Les Figuiers. Gemaakt van 60% roussanne, van maar liefst tachtig jaar oude stokken, en aangevuld met marsanne. Traditionele houtopvoeding.

Proefnotitie

Dat 2021 echt geweldige wijn heeft voortgebracht be­wijst deze fantastische 'Les Figuiers'. In de geur vuursteen, grapefruit en abrikoos. Geconcentreerd met een romige textuur. Een lange afdronk met wederom het rijpe steenfruit.

Schenkadvies

Nu tot 2029, 10-12°C

Wijn-spijs advies

Heerlijk bij zeevruchten of gevogelte.

Gidsbeoordeling

Decanter: 93

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Saint-Peray

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenrassen

Roussanne (wit), marsanne (wit)

Domeininformatie

Domaine B. Gripa

Misschien zijn we zelf wat bevooroordeeld of hebben we gewoonweg te vaak kunnen genieten van de fantastische wijnen die dit domein voortbrengt (zowel voor rood als voor wit), maar voor ons is Gripa al vele jaren een van de meest interessante producenten uit ons assortiment. De vraag naar de wijnen neemt de laatste jaren weer flink toe en dat heeft alles te maken met de lovende pers over de laatste oog­sten. De familie Gripa bezit enkele schitterende wijngaarden op de mooiste plekjes van Saint-Joseph en maakt ook nog eens sublieme saint-péray. De wijnen die zoon Fabrice maakt, kenmerken zich door een weelderige rijpheid, zonder levendigheid in te leveren. Zoals altijd zijn de topcuvées helaas schaars en snel uitverkocht.

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven