Rully blanc
Rully blanc

2021 Rully blanc

Domaine Michel Briday 0.75l

31

50

per fles

Twee delen rijpten op cuve, een deel op eikenhout, waarvan 15% nieuw (hout). Dit geeft de wijn net wat extra volume.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Twee delen rijpten op cuve, een deel op eikenhout, waarvan 15% nieuw (hout). Dit geeft de wijn net wat extra volume.

Proefnotitie

Met een kleine oogst met stijgende prijzen is een wijn zoals deze een geweldige buitenkans. Een heerlijke rully die een mooie balans laat zien tussen frisheid en een voloptueuze rondeur. In de geur roomboter, rijp geel fruit en mooi geïntegreerd houtgebruik met iets van brioche. In de smaak citrusfruit en peer, gevolgd door een romige finale.

Schenkadvies

Nu tot 2029, 10-12°C

Wijn-spijs advies

Zalm met witte asperges.

Details

Streek

Bourgogne

Herkomst

Rully

Biologische certificering

Terra Vitis

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Chardonnay (wit)

Domeininformatie

Domaine Michel Briday

Met de stijgende prijzen van de laatste jaren zien we een toegenomen interesse in de wijnen uit de ‘kleinere’ appellations, zoals die van de Côte Chalonnaise. Eindelijk, zouden we willen zeggen, want hier worden in onze ogen al jaren zeer goede wijnen gemaakt. Zeker door voortrekkers als Stéphane Briday in Rully. Stéphane is vooral bekend om zijn witte wijnen (waaronder een prachtige Bouzeron), maar zijn rode wijnen ook het ontdekken meer dan waard. Wij vielen als een blok voor zijn betaalbare pinot noir, die een en al vrolijk fruit laat zien. Bijna net zo vrolijk als de goedlachse wijnmaker zelf. Het domein van Briday beslaat inmiddels vijftien hectare, waaronder vier hectare premier cru. Stéphane is een echte wijngaardman en werkt zo duurzaam mogelijk. In de kelder probeert hij het gebruik van het hout goed te doceren, om vooral het karakter van het terroir in de wijnen te laten spreken.

Regioinformatie

Bourgogne

De Bourgogne is het beroemde wijngebied in het oostelijk deel van Frankrijk dat zich grofweg van Dijon over tweehonderd kilometer in zuidelijke richting uitstrekt tot Lyon. Het gebied valt uiteen in een aantal deelgebieden met elk een heel eigen karakter. Witte wijnen worden voor het grootste deel gemaakt van chardonnay en rode wijnen van pinot noir. Het noordelijkste deel is Chablis, bekend om zijn droge, minerale en frisse witte wijnen. Dit bijzondere deelgebied ligt ten noordwesten van Dijon, nabij de stad Auxerre. Net ten zuiden van Dijon begint het meest tot de verbeelding sprekende gebied, de Côte d’Or. Dit gebied wordt over het algemeen weer verdeeld in de Côte de Nuits, het gebied dat loopt tot vlak boven het plaatsje Beaune, en de Côte de Beaune, het gebied ten zuiden van Beaune. De grote witte en rode bourgogne-wijnen zijn bijna allen uit de Côte d’Or afkomstig. Ten zuiden van de Côte de Beaune vinden we de Côte Chalonnaise en nog verder naar het zuiden de Mâconnais, vooral bekend om zijn witte wijnen. Nog verder zuidwaarts ligt de Beaujolais, dat valt onder de Bourgogne, maar als wijngebied een aparte status heeft. De druif die hier de hoofdrol speelt is de gamay, waarvan men lichte en fruitige rode wijnen maakt.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven