Rouge - Saint Guilhem-le-Désert - Cité d'Aniane
Rouge - Saint Guilhem-le-Désert - Cité d'Aniane

2018 Rouge - Saint Guilhem-le-Désert - Cité d'Aniane

Mas de Daumas Gassac 0.38l

25

95

per fles

Het geconcentreerde fruit kreeg een zachte en langzame behandeling tijdens de vinificatie, gevolgd door een opvoeding van 15 maanden op vaten van Frans eikenhout. De assemblage bestaat uit 76% cabernet-sauvignon, 6% cabernet franc, 5% merlot, 4% petit verdot, 3% pinot noir, 2% malbec, 2% nebbiolo en 2% dolcetto.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Het geconcentreerde fruit kreeg een zachte en langzame behandeling tijdens de vinificatie, gevolgd door een opvoeding van 15 maanden op vaten van Frans eikenhout. De assemblage bestaat uit 76% cabernet-sauvignon, 6% cabernet franc, 5% merlot, 4% petit verdot, 3% pinot noir, 2% malbec, 2% nebbiolo en 2% dolcetto.

Proefnotitie

Een expressieve neus vol donker fruit, als bramen en zwarte bessen en met een hint van zwarte olijven. De smaak is intens en geconcentreerd en heeft een schitterende tanninestructuur, wilde kruiden en wederom de ingemaakte zwarte bessen. De lengte op de afdronk is indrukwekkend, met frisheid en finesse.

Schenkadvies

Vanaf 2025 tot 2050+, 16-18°C

Wijn-spijs advies

Serveer in een ruim Bordeauxglas, in combinatie met bijvoorbeeld entrecote, gegrild vlees met Provençaalse kruiden of oude kaas.

Gidsbeoordeling

Vinous: 93

Details

Streek

Languedoc

Herkomst

St. Guilhem -le-Désert - Cité d'Aniane

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.38l

Alcohol %

12%

Druivenrassen

Cabernet sauvignon (blauw), cabernet franc/bouchet (blauw), merlot (blauw), petit verdot (blauw), pinot noir/pinot nero/spätburgunder (blauw)

Domeininformatie

Mas de Daumas Gassac

Sinds de beroemde Amerikaanse wijnschrijver Robert Parker de rode Mas de Daumas Gassac met vijf sterren kwalificeerde in zijn boek “Parker’s Wine Buyer’s Guide”, ligt deze wijn in de meest luxueuze wijnboutiques naast de grote cru’s uit Bordeaux. En hier is hard voor gewerkt! Aimé en Véronique Guibert kochten in 1970 een oude boerderij in de Gassac-vallei en ontgonnen het land, bouwden een moderne, half ondergrondse kelder en trokken deskundige wijnmakers aan. In eerste instantie werd slechts 7 hectare land beplant, met cabernet-sauvignon afkomstig uit Pauillac (nog immer 70% van de assemblage). Op advies van professor Emile Peynaud begon Guibert in 1979 ook met de aanplant van druivenrassen als malbec, cabernet franc, syrah, pinot noir en tannat. Inmiddels beslaan de wijngaarden bijna 50 hectare, verdeeld in kleine percelen, omringd door bos. In 2016 overleed pionier Aimé Guibert, maar het prachtige domein wordt op kundige wijze voortgezet door zijn vrouw en vier zoons.

Regioinformatie

Languedoc

De Languedoc wordt altijd in een adem genoemd met de Roussillon, het stukje van Zuid-Frankrijk dat ligt ingeklemd tussen de Corbières en de Spaanse grens, in het departement Pyrenées Orientales. Verreweg het grootste gedeelte van het gebied wordt echter ingevuld door de Languedoc en omvat de departementen Aude, Hérault en Gard. De totale regio van de Languedoc-Roussillon wordt begrensd door het Rhône-dal, het Garonne-bekken, het Centraal Massief, de Pyreneeën en de Middellandse Zee en is goed voor 5% van het oppervlak van Frankrijk. Met 230.000 hectare wijn, waarvan 90.000 gecontroleerd herkomstgebied, is het ook het grootste wijnproductiegebied van Frankrijk. Binnen het totale gebied vinden we een veelvoud aan appellaties en een grote diversiteit aan wijnen. De wijnhistorie gaat hier heel ver terug en heeft geresulteerd in een diverse aanplant van veelal autochtone druivensoorten die perfect zijn afgestemd op de omstandigheden; met name de warmte. Ook hebben ‘internationale druivenrassen’ als cabernet sauvignon, chardonnay, merlot en sauvignon hier vanaf de tachtiger jaren van de 20ste eeuw hun intrede gedaan, met wisselende resultaten. Vaak waren deze druiven niet goed bestemd tegen de overdadige zon en warmte. Echter op plekken, waar wind of hoogte verkoeling brengen doen deze druiven het opvallend goed. Veelzijdigheid en een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit zijn dan ook de sterke punten van de Languedoc!

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven