Riesling trocken - Rheingau
Riesling trocken - Rheingau

2022 Riesling trocken - Rheingau

Jasper-Franz 0.75l

14

60

per fles

In Lorch zijn er langs de rijn schilderachtige steile zuidwestelijke hellingen, het dal wordt gekenmerkt door een bijzonder microklimaat en geologie, ideaal voor wijnbouw. Deze 100% riesling is geheel met de hand gemaakt.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

In Lorch zijn er langs de rijn schilderachtige steile zuidwestelijke hellingen, het dal wordt gekenmerkt door een bijzonder microklimaat en geologie, ideaal voor wijnbouw. Deze 100% riesling is geheel met de hand gemaakt.

Proefnotitie

Expressief en fris met tonen van ijzerkruid en limoen. De smaak is mooi droog, elegant en tegelijk geconcentreerd met veel citrusfruit. De lengte op de afdronk en kracht is indrukwekkend.

Schenkadvies

Nu tot 2026, 8-10°C

Wijn-spijs advies

Lichte gerechten met gevogelte of sushi.

Details

Streek

Rheingau

Herkomst

Rheingau

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Fris wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenras

Riesling (wit)

Domeininformatie

Jasper-Franz

Toen ons het bericht bereikte dat Weingut Altenkirch na bijna twee eeuwen op zou houden te bestaan, sloeg bij ons de paniek lichtelijk toe. Want wijnmaker Jasper Bruynsten heeft de weingut sinds zijn aantreden nieuw leven ingeblazen en de kwaliteit van de wijnen bleef maar stijgen. Einde Altenkirch, einde wijnen van Jasper dachten wij. Maar gelukkig, deze man ging gewoon elders in de Reingau, in Lorcher Steillagen, voor zichzelf aan de slag. Onder de naam Jasper-Franz maakt hij wijnen met zijn unieke signatuur; uiterst fris, mineraal, uitgebalanceerd complex, met een juiste zuurgraad en altijd de terroir weerspiegelend. In de Rheingau is de rieslingdruif met 78% nog immer heel dominant, maar ook zien we steeds meer (12,5%) spätburguder (pinot noir), waar ook Jasper verzot op is. Nu de jaren steeds warmer en droger worden, experimenteert hij ook met druiven als sauvignon blanc en cabernet franc.

Regioinformatie

Rheingau

Rheingau is door de ligging een uniek wijnbouwgebied: de wijngaarden zijn veelal gelegen op de zuidoever van de Rijn –die hier van oost naar west stroomt- waardoor de zon vrijwel de hele dag op de wijngaarden staat. In het noorden biedt het Taunusgebergte bescherming. Er staat vrijwel alleen riesling aangeplant, behalve bij Assmanshausen waar een klein beetje spätburgunder staat. De Rheingau is beroemd om zijn onderzoeksinstituut in Geisenheim. In dit gebied vonden de Benedictijner monniken per toeval de Edelfäule, de edelrot, uit. Zij wachtten op een sein om met de druivenoogst te beginnen, maar dit duurde zo lang dat de druiventrossen begonnen te rotten. Toen ze besloten om toch wijn van de druiven te maken, bleek die heerlijk. Wijnen met ‘botritus cinerea’ zijn inmiddels wereldberoemd. In de Rheingau streeft men naar een meer Franse kwaliteitsindeling. De beste wijngaarden in een Einzellage (individuele wijngaard) komen in aanmerking voor ‘Erstes Gewächs’ dat gelijk staat aan ‘premier cru’.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven