Puligny-Montrachet 1er Cru Les Perrières
Puligny-Montrachet 1er Cru Les Perrières

2021 Puligny-Montrachet 1er Cru Les Perrières

François Carillon 0.75l

239

00

per fles

Domaine François Carillon heeft twee percelen ‘Perrières’, het ene meer dan 50 jaar oude chardonnay stokken, het andere aangeplant in 1973. De vergisting en rijping vindt plaats in houten vaten op de droesem voor ten minste 12 maanden. Er is voor 15% nieuwe eiken vaten gebruikt.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Domaine François Carillon heeft twee percelen ‘Perrières’, het ene meer dan 50 jaar oude chardonnay stokken, het andere aangeplant in 1973. De vergisting en rijping vindt plaats in houten vaten op de droesem voor ten minste 12 maanden. Er is voor 15% nieuwe eiken vaten gebruikt.

Proefnotitie

François wordt geroemd om deze Premier Cru, Les Perrières, die we altijd als laatste in de line-up te proeven krijgen vanwege de densiteit en lengte. Heel open en toegankelijk, met peer en ingemaakte kweepeer. De afdronk heeft veel diepgang met zilte tonen en een bittertje van citroenschil.

Schenkadvies

Vanaf 2025 tot 2034, 10-12°C

Details

Streek

Bourgogne

Herkomst

Puligny-Montrachet

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14%

Druivenras

Chardonnay (wit)

Domeininformatie

François Carillon

François Carillon runt samen met zijn broer Jacques het beroemde familiedomein Louis Carillon in Puligny-Montrachet. Drie jaar geleden besloot François naast het domein een klein handelshuis te beginnen. De druiven komen van enkele fantastische wijngaarden van zijn schoonfamilie, waarover hijzelf de volledige regie voert. Zijn huidige productie is slechts 25 vaten. In de toekomst zullen dit er maximaal vijftig worden. François gebruikt in zijn wijngaarden geen onkruidverdelgers. Het land wordt zo natuurlijk mogelijk, op biologische wijze bewerkt. François streeft een hele pure en zuivere stijl na, met een maximale expressie van de terroir. Zijn wijnen zijn fris, prachtig gestructureerd en perfect in balans.

Regioinformatie

Bourgogne

De Bourgogne is het beroemde wijngebied in het oostelijk deel van Frankrijk dat zich grofweg van Dijon over tweehonderd kilometer in zuidelijke richting uitstrekt tot Lyon. Het gebied valt uiteen in een aantal deelgebieden met elk een heel eigen karakter. Witte wijnen worden voor het grootste deel gemaakt van chardonnay en rode wijnen van pinot noir. Het noordelijkste deel is Chablis, bekend om zijn droge, minerale en frisse witte wijnen. Dit bijzondere deelgebied ligt ten noordwesten van Dijon, nabij de stad Auxerre. Net ten zuiden van Dijon begint het meest tot de verbeelding sprekende gebied, de Côte d’Or. Dit gebied wordt over het algemeen weer verdeeld in de Côte de Nuits, het gebied dat loopt tot vlak boven het plaatsje Beaune, en de Côte de Beaune, het gebied ten zuiden van Beaune. De grote witte en rode bourgogne-wijnen zijn bijna allen uit de Côte d’Or afkomstig. Ten zuiden van de Côte de Beaune vinden we de Côte Chalonnaise en nog verder naar het zuiden de Mâconnais, vooral bekend om zijn witte wijnen. Nog verder zuidwaarts ligt de Beaujolais, dat valt onder de Bourgogne, maar als wijngebied een aparte status heeft. De druif die hier de hoofdrol speelt is de gamay, waarvan men lichte en fruitige rode wijnen maakt.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven