Pouilly-Fuissé '1er Jus des Hauts des Vignes'

2015 Pouilly-Fuissé '1er Jus des Hauts des Vignes' - Domaine Guffens-Heynen

Domaine Guffens-Heynen 0.75l

74

50

per fles

Het absolute pronkstuk van het domein, een wijn die in blindproeverijen wordt beoordeeld als een van de beste grand cru’s van de Côte d’Or. De wijn is een assemblage van druiven afkomstig van de hoogst gelegen delen van de drie percelen Les Croux, Les Crays en La Roche, waarvan alleen het eerst vrijgekomen sap wordt gebruikt.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Het absolute pronkstuk van het domein, een wijn die in blindproeverijen wordt beoordeeld als een van de beste grand cru’s van de Côte d’Or. De wijn is een assemblage van druiven afkomstig van de hoogst gelegen delen van de drie percelen Les Croux, Les Crays en La Roche, waarvan alleen het eerst vrijgekomen sap wordt gebruikt.

Proefnotitie

Een ongekend complexe en verleidelijke wijn, die uitblinkt in balans en zowel kracht en intensiteit als subtiliteit en frisheid laat zien.

Schenkadvies

Nu tot 2030+, 10-12°C

Details

Streek

Bourgogne

Herkomst

Pouilly-Fuissé

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenras

Chardonnay (wit)

Domeininformatie

Domaine Guffens-Heynen

Dit domein wordt geleid door de zeer eigenzinnige Jean-Marie Guffens en zijn vrouw Maine. Na in 1976 hun Vlaamse geboortegrond te hebben verlaten voor het avontuur in de Bourgogne kochten zij in 1979 een aantal akkers in Pierreclos. Inmiddels beslaat het domein 5,3 hectaren en hebben ze een aardig imperium opgebouwd met hun handelshuis Verget en Château des Tourettes in de Lubéron. Op Domaine Guffens-Heynen echter is alles veel kleinschaliger en gericht op maar één doel: het behalen van de allerhoogste kwaliteit. Het domein wordt inmiddels beschouwd als de absolute en eenzame top van de Mâconnais. Nergens zijn de rendementen zo laag, wordt er zo rigoureus geselecteerd en wordt er zo verfijnd gevinifieerd. Alle wijnen zijn jaar in jaar uit kleine meesterwerkjes. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Het domein werkt volledig biologisch en gebruikt alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen. De druiven worden alleen bij optimale rijpheid geplukt en slechts de volledig gave exemplaren vinden hun weg in kleine transportbakken naar de kelder. Voor het persen van de druiven gebruikt Jean-Marie een hele oude handmatige pers, waarbij hij uiterst voorzichtig en licht te werk gaat om alleen het beste sap te verkrijgen.

Regioinformatie

Bourgogne

De Bourgogne is het beroemde wijngebied in het oostelijk deel van Frankrijk dat zich grofweg van Dijon over tweehonderd kilometer in zuidelijke richting uitstrekt tot Lyon. Het gebied valt uiteen in een aantal deelgebieden met elk een heel eigen karakter. Witte wijnen worden voor het grootste deel gemaakt van chardonnay en rode wijnen van pinot noir. Het noordelijkste deel is Chablis, bekend om zijn droge, minerale en frisse witte wijnen. Dit bijzondere deelgebied ligt ten noordwesten van Dijon, nabij de stad Auxerre. Net ten zuiden van Dijon begint het meest tot de verbeelding sprekende gebied, de Côte d’Or. Dit gebied wordt over het algemeen weer verdeeld in de Côte de Nuits, het gebied dat loopt tot vlak boven het plaatsje Beaune, en de Côte de Beaune, het gebied ten zuiden van Beaune. De grote witte en rode bourgogne-wijnen zijn bijna allen uit de Côte d’Or afkomstig. Ten zuiden van de Côte de Beaune vinden we de Côte Chalonnaise en nog verder naar het zuiden de Mâconnais, vooral bekend om zijn witte wijnen. Nog verder zuidwaarts ligt de Beaujolais, dat valt onder de Bourgogne, maar als wijngebied een aparte status heeft. De druif die hier de hoofdrol speelt is de gamay, waarvan men lichte en fruitige rode wijnen maakt.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen