Pinot Gris - Grand Cru Kessler
Pinot Gris - Grand Cru Kessler

2022 Pinot Gris - Grand Cru Kessler

Domaine Dirler-Cadé 0.75l

32

90

per fles

Wijngaard ‘Kessler’ is een echt zonneterroir, waar veel warmte aanwezig is. Op deze wijngaard wordt deze 100% pinot gris op biodynamische wijze geteeld.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Wijngaard ‘Kessler’ is een echt zonneterroir, waar veel warmte aanwezig is. Op deze wijngaard wordt deze 100% pinot gris op biodynamische wijze geteeld.

Proefnotitie

Een van de meest indrukwekkende Pinot Gris’ die we hebben geproefd. Op de neus floraal met tonen van honing, kweepeer en gekonfijte citroen. De wijn heeft een immens krachtige smaakintensiteit met gekonfijt fruit, tonen van citrus en kamille. De afdronk heeft een haast eindeloze lengte waarin de balans en complexiteit prachtig op de voorgrond komt. Deze wijn heeft 31 gram restsuiker, maar daar is door de concentratie nauwelijks iets van te merken.

Schenkadvies

Nu tot 2032+, 10-12°C

Wijn-spijs advies

Een perfecte combinatie met de rijke en hartige keuken van de Elzas, maar ook spannend met kruidige Aziatische gerechten.

Details

Streek

Elzas

Herkomst

Alsace Grand Cru

Biologische certificering

Biologisch-Dynamisch gecertificeerd

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Fris wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14%

Druivenras

Pinot gris/pinot grigio (wit)

Domeininformatie

Domaine Dirler-Cadé

In het meest zuidelijke deel van de Elzas, in het dorpje Bergholtz, ligt het domein van Jean en Ludivine Dirler. De familie Dirler leidt het bedrijf sinds de oprichting in 1871. Jean is inmiddels de vijfde generatie. Het bedrijf telde destijds slechts negen hectare wijngaard, maar door zijn huwelijk met Ludivine van de familie Cadé, kwamen hier nog eens negen hectare bij. Jean en Ludivine werken sinds 1998 volledig biologisch-dynamisch. Meer dan veertig procent van hun wijngaarden ligt daarnaast op hellingen met een grand cru-status. De overige wijngaarden liggen tussen deze wijngaarden in en behoren tot de beste lieu-dits (akkers). Ze verbouwen bekende Elzasdruiven, waaronder gewurztraminer, muscat, riesling en pinot gris. Zowel de terroir als de biologisch-dynamische aanpak geeft de wijnen van Dirler een enorme rijkdom met een ongekende complexiteit en verfijning.

Regioinformatie

Elzas

Dit bekende wijngebied is gelegen in het noordoosten van Frankrijk, waar de Rijn de grens vormt met Duitsland. Het grensgebied kent een zeer roerige geschiedenis en heeft mede daardoor een sterke eigen identiteit ontwikkeld. De Elzas is vooral bekend om zijn prachtige witte wijnen, maar ook rode en mousserende wijnen worden er (op kleine schaal) gemaakt. Het wijngebied is langgerekt en smal en loopt van noord naar zuid. Aan de westkant bevinden zich de Vogezen die als een natuurlijke barrière fungeren tegen de soms heftige buien die vanuit de Noordzee en de Atlantische Oceaan het land in drijven. Hierdoor is de Elzas een van de meest zonrijke en droge gebieden van Frankrijk, wat met zich meebrengt dat de wijnen vaak rijk, vol en zeer aromatisch zijn. De terroir verschilt sterk van plek tot plek binnen de Elzas; enkele unieke wijngaarden hebben de grand cru-status, dankzij hun bijzondere terroir. Deze liggen vooral in het zuiden in het departement Haut Rhin. De Elzas onderscheidt zich vandaag de dag ook op het vlak van de biologisch-dynamische wijnbouw. Er is in korte tijd een inhaalslag gemaakt ten opzichte van de wijnbouwgebieden langs de Loire en in de Bourgogne. Dit ‘aparte’ stukje Frankrijk is een paradijs voor smulpapen.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven