Pinot Grigio - Friuli
Pinot Grigio - Friuli

2022 Pinot Grigio - Friuli

Matteo Braidot 0.75l

10

30

per fles

Deze wijn is gemaakt van 100% pinot grigio. Doe je ogen dicht en je proeft de zuivere berglucht die het microklimaat op het domein zo beïnvloedt. De druiven werden vroeg geoogst, het sap koel vergist en daarna volgde een rijping ‘sur lie’ voor extra complexiteit.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Deze wijn is gemaakt van 100% pinot grigio. Doe je ogen dicht en je proeft de zuivere berglucht die het microklimaat op het domein zo beïnvloedt. De druiven werden vroeg geoogst, het sap koel vergist en daarna volgde een rijping ‘sur lie’ voor extra complexiteit.

Proefnotitie

Heerlijke neus met volop wit fruit, iets van bloesem en ook wat honing en kruiden. Het smaakpalet biedt rijpe, zwoele fruittonen, bezit een goede structuur en eindigt in een lange, frisse, zuivere finale.

Schenkadvies

Nu tot 2025, 8-10°C

Wijn-spijs advies

Heerlijk als aperitief, bij wat antipasti of een gegrild visje of bij geroosterde tamme ganzenborst met frisse zuurkoolsalade. Onze BBQ-tip: gemarineerde sardientjes van de barbecue met zeekraal.

Details

Streek

Friuli-Venezia-Giulia

Herkomst

Venezia-Giulia

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Fris wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12,5%

Druivenras

Pinot gris/pinot grigio (wit)

Domeininformatie

Matteo Braidot

De familie Braidot maakt in het uiterste noordoostelijke puntje van Italië - Friuli - al sinds 1870 wijn. Het domein beslaat inmiddels 40 hectare. De familie werkt met zowel autochtone als internationale druiven, die na de vinificatie niet worden geblend, maar als ‘monocépage’ (wijnen gemaakt van één enkele druif) worden gebotteld. De familie Braidot is zeer bevlogen en altijd op zoek naar het produceren van de wijnen van de best mogelijke kwaliteit. Bovendien hebben ze het vermogen om vanuit tradities te blijven innoveren en verbeteren. Het resultaat: eigentijdse, levendige wijnen, boordevol karakter!

Regioinformatie

Friuli-Venezia-Giulia

Friuli ligt in het uiterste noordoosten van Italië, rondom de stad Udine. De naam is afgeleid van ‘Forum Iulii’, een stad die in het jaar 50 voor Christus door Julius Caesar werd gesticht en tegenwoordig Cividale del Friuli heet. Friuli maakt deel uit van de regio Friuli-Venezia-Giulia, waar door de geschiedenis heen verschillende culturen en religies heersten. Hier zijn nog talrijke overblijfselen van te vinden, van moskeeën en Griekse en Servisch-orthodoxe kerken tot imposante paleizen die verwijzen naar een Oostenrijk-Hongaars verleden. De natuur is er heel gevarieerd en heeft een rijke flora en fauna. In het noorden vormen de Alpen een natuurlijke grens, in het vlakke zuiden de Adriatische Zee. Centraal Friuli is heuvelachtig. Deze natuurlijke omstandigheden zijn gunstig voor de wijnbouw omdat ze vrij natte winters en droge (na)zomers geven. Wijnproducenten hebben de afgelopen decennia enorm geïnvesteerd, waardoor Friuli als wijnstreek internationaal bekender is geworden. Door de zanderige en mergelhoudende bodem is vooral de kwaliteit van de witte wijnen uitstekend. Naast veel autochtone druivenrassen leveren internationale druivenrassen als chardonnay, sauvignon en pinot grigio fruitige, zuivere wijnen op.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven