Lorcher Spätburgunder trocken - Rheingau
Lorcher Spätburgunder trocken - Rheingau

2021 Lorcher Spätburgunder trocken - Rheingau

Jasper-Franz 0.75l

20

95

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Dit deel van de Rheingau is vermaard om zijn krachtige spätburgunders met relatief veel kleur, mooi kersenfruit en bewaarpotentieel. Toch behoudt de wijn ook de minerale frisheid die een spätburgunder zo typeert. Mooi geïntegreerde toetsen van de opvoeding op houten vaten met wat toast en specerijen en in de smaak bosfruit en iets aards.

Schenkadvies

Nu tot 2027, 15-17°C

Wijn-spijs advies

Hazenrugfilet met zuurkool.

Details

Streek

Rheingau

Herkomst

Rheingau

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Fruitig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Pinot noir/pinot nero/spätburgunder (blauw)

Domeininformatie

Jasper-Franz

Toen ons het bericht bereikte dat Weingut Altenkirch na bijna twee eeuwen op zou houden te bestaan, sloeg bij ons de paniek lichtelijk toe. Want wijnmaker Jasper Bruynsten heeft de weingut sinds zijn aantreden nieuw leven ingeblazen en de kwaliteit van de wijnen bleef maar stijgen. Einde Altenkirch, einde wijnen van Jasper dachten wij. Maar gelukkig, deze man ging gewoon elders in de Reingau, in Lorcher Steillagen, voor zichzelf aan de slag. Onder de naam Jasper-Franz maakt hij wijnen met zijn unieke signatuur; uiterst fris, mineraal, uitgebalanceerd complex, met een juiste zuurgraad en altijd de terroir weerspiegelend. In de Rheingau is de rieslingdruif met 78% nog immer heel dominant, maar ook zien we steeds meer (12,5%) spätburguder (pinot noir), waar ook Jasper verzot op is. Nu de jaren steeds warmer en droger worden, experimenteert hij ook met druiven als sauvignon blanc en cabernet franc.

Regioinformatie

Rheingau

Rheingau is door de ligging een uniek wijnbouwgebied: de wijngaarden zijn veelal gelegen op de zuidoever van de Rijn –die hier van oost naar west stroomt- waardoor de zon vrijwel de hele dag op de wijngaarden staat. In het noorden biedt het Taunusgebergte bescherming. Er staat vrijwel alleen riesling aangeplant, behalve bij Assmanshausen waar een klein beetje spätburgunder staat. De Rheingau is beroemd om zijn onderzoeksinstituut in Geisenheim. In dit gebied vonden de Benedictijner monniken per toeval de Edelfäule, de edelrot, uit. Zij wachtten op een sein om met de druivenoogst te beginnen, maar dit duurde zo lang dat de druiventrossen begonnen te rotten. Toen ze besloten om toch wijn van de druiven te maken, bleek die heerlijk. Wijnen met ‘botritus cinerea’ zijn inmiddels wereldberoemd. In de Rheingau streeft men naar een meer Franse kwaliteitsindeling. De beste wijngaarden in een Einzellage (individuele wijngaard) komen in aanmerking voor ‘Erstes Gewächs’ dat gelijk staat aan ‘premier cru’.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven