Lirac rouge 'La Dame Rousse'

2012 Lirac rouge 'La Dame Rousse' - Domaine de la Mordorée

Domaine de la Mordorée 0.75l

14

60

per fles

Voor ‘la Dame Rousse’ koos Christophe Delorme gelijke delen grenache en syrah van veertig jaar oude wijnstokken. De handgeplukte druiven werden ontsteeld en ondergingen een lange weking en gisting. Na de assemblage rijpte de wijn twaalf maanden op cuve. Zijn Liracs smaken volgens kenners grootser dan hun herkomst doet vermoeden.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Voor ‘la Dame Rousse’ koos Christophe Delorme gelijke delen grenache en syrah van veertig jaar oude wijnstokken. De handgeplukte druiven werden ontsteeld en ondergingen een lange weking en gisting. Na de assemblage rijpte de wijn twaalf maanden op cuve. Zijn Liracs smaken volgens kenners grootser dan hun herkomst doet vermoeden.

Proefnotitie

Het fruit in de neus is mooi zwoel, met bramen en bosbessen, iets aards en ook wat kreupelhout. De smaak is vol fruit, heeft een mooie structuur, iets van vanille en specerijen en eindigt met een langaanhoudende afdronk.

Schenkadvies

Nu tot 2019, 16-18°C

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Lirac

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14,5%

Druivenrassen

Syrah/shiraz (blauw), grenache noir/garnacha tinto (blauw)

Domeininformatie

Domaine de la Mordorée

Toen Christophe Delorme het familiedomein Domaine de la Mordorée overnam van zijn vader startte hij een ‘groene’ revolutie. Pesticiden en kunstmest werden in de ban gedaan, waarna het onkruid en de bloemen terugkwamen in de wijngaarden. Ook bracht Christophe de productie per hectare flink omlaag. Dankzij deze ingrepen en een nog grotere aandacht voor het vinificatieproces, behoorde het ‘nieuwe’ Mordorée al snel tot de beste wijnproducenten van de regio’s Tavel en Châteauneuf-du-Pape. Volgens Robert Parker is het zelfs een van de beste wijndomeinen ter wereld. Tot ieders verdriet is Christophe in juni 2015 onverwacht overleden. Een groot gemis. Alleen al door zijn prachtige wijnen is hij onvergetelijk.

Regioinformatie

Rhône

Deze langgerekte wijnstreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen