Lirac blanc 'La Reine des Bois'

2014 Lirac blanc 'La Reine des Bois' - Domaine de la Mordorée

Domaine de la Mordorée 0.75l

21

70

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Een assemblage van grenache blanc, viognier, roussanne, marsanne, clairette, picpoul en bourboulenc. In de geur tonen van wit fruit, bloemen en iets honing. Mooi geconcentreerde smaak, vette structuur, fijne bitters en een frisse afdronk.

Schenkadvies

Nu tot 2020, 10-12°C

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Lirac

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14%

Druivenrassen

Bourboulenc (wit), clairette (wit), grenache blanc/garnacha blanca (wit), marsanne (wit), picpoul blanc/picapoll (wit), roussanne (wit), viognier (wit)

Domeininformatie

Domaine de la Mordorée

Toen Christophe Delorme het familiedomein Domaine de la Mordorée overnam van zijn vader startte hij een ‘groene’ revolutie. Pesticiden en kunstmest werden in de ban gedaan, waarna het onkruid en de bloemen terugkwamen in de wijngaarden. Ook bracht Christophe de productie per hectare flink omlaag. Dankzij deze ingrepen en een nog grotere aandacht voor het vinificatieproces, behoorde het ‘nieuwe’ Mordorée al snel tot de beste wijnproducenten van de regio’s Tavel en Châteauneuf-du-Pape. Volgens Robert Parker is het zelfs een van de beste wijndomeinen ter wereld. Tot ieders verdriet is Christophe in juni 2015 onverwacht overleden. Een groot gemis. Alleen al door zijn prachtige wijnen is hij onvergetelijk.

Regioinformatie

Rhône

Deze langgerekte wijnstreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen