Le Petit Gascoûn rouge - Côtes de Gascogne
Le Petit Gascoûn rouge - Côtes de Gascogne

2022 Le Petit Gascoûn rouge - Côtes de Gascogne

Les Frères Laffitte 0.75l

7.90

7

15

per fles

De broers selecteerden voor deze wijn de zonnigste percelen van boulbènes en Graves. Zij wachten met oogsten tot de optimale rijpheid van de marselandruiven waarna zij zachtjes worden geperst voor optimale elegantie, fruitigheid en rondeur.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

De broers selecteerden voor deze wijn de zonnigste percelen van boulbènes en Graves. Zij wachten met oogsten tot de optimale rijpheid van de marselandruiven waarna zij zachtjes worden geperst voor optimale elegantie, fruitigheid en rondeur.

Proefnotitie

Een soepele, fruitige wijn. In de neus aroma's van bessen en rijp rood fruit. Veel finesse in de smaak, waarin de tanninen versmelten met het pure fruit.

Schenkadvies

Nu tot 2025, 14-16°C

Details

Streek

Zuid-West

Herkomst

IGP Côtes de Gascogne

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Fruitig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenras

Marselan (blauw)

Domeininformatie

Les Frères Laffitte

Zoals de naam al doet vermoeden, behoort dit domein tot de broers Christophe en Sébastien Laffitte. Zolang de geschriften terug gaan, is het domein van dezelfde familie waarin het generatie op generatie wordt doorgeven. De huidige generatie blaast een frisse wind door het familiebedrijf. Gepassioneerd door wijnstokken en wijn, hebben de broers Laffitte geleidelijk een ideale wijngaard gebouwd die in staat is om alle rijkdom en complexiteit van de terroir in de Gascogne tot uitdrukking te brengen. De wijnen zijn een weerspiegeling van hun karakter: ongecompliceerd, authentiek en gul. De wijnstokken zijn aangeplant op de hoogste heuvels van Ayzieu, aan de rand van de Gascogne, een gebied dat vanwege het heuvelachtige en diverse landschap ook wel ‘klein Toscane’ genoemd wordt. De bodems bestaan hier, typerend voor Bas Armagnac, uit geelbruin zand aan de oppervlakte en aarde in de ondergrond. Deze twee specifieke elementen zorgen voor wijnen met mineraliteit, frisheid en kracht. Het klimaat profiteert van de invloed van de Atlantische Oceaan en de Pyreneeën. De regenachtige, maar milde winters maken snel plaats voor warme en droge zomers, gevolgd door een prachtig naseizoen. Het bijzondere klimaat geeft de wijngaarden een uitzonderlijk rijpingspotentieel.

Regioinformatie

Zuid-West

Het zuidwesten van Frankrijk bestaat uit vele verschillende wijngebieden. Direct ten oosten van het wijngebied Bordeaux liggen de Bergerac en Côtes de Duras. Dit is het stroomgebied van de rivier de Dordogne. De rode, droge witte en edelzoete wijnen uit deze gebieden tonen veel overeenkomsten met die uit Bordeaux voor wat betreft stijl en druivenrassen. Als we de Garonne stroomopwaarts richting het zuidoosten volgen, komen we langs gebieden als Buzet en Gaillac met stevige rode wijnen en prachtige zoete wijnen. Meer naar het zuiden -tegen de Pyreneeën aan- liggen beroemde gebieden als Madiran en Béarn met geconcentreerde, diepgekleurde rode wijnen en Jurançon, met zijn verrassende droge en zoete witte wijnen. Le Sud-Ouest heeft altijd moeten opboksen tegen zijn buur Bordeaux met zijn beroemde wijnen. Vooral het klimaat is uniek te noemen daar het een overgangszone is van het gematigde zeeklimaat naar de warmte van de Méditerranée. Vandaag de dag maakt men hier zeer interessante wijnen in alle stijlen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast is het gebied bekend om zijn Armagnac en de rariteit Floc de Gascogne en heeft het gastronomisch een reputatie hoog te houden (confits de canard en foie gras).

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven