Le Petit Gascoûn blanc - Côtes de Gascogne
Le Petit Gascoûn blanc - Côtes de Gascogne

2023 Le Petit Gascoûn blanc - Côtes de Gascogne

Les Frères Laffitte 0.75l

7.90

7

15

per fles bij 6 flessen,
7,15 per fles

Sébastien en Christophe koesteren de frisheid in hun wijnen. Zij oogsten dan ook ’s nachts en kiezen voor opvoeding ‘sur lie’ op rvs-tanks en op lage temperatuur. Gemaakt van colom­bard en sauvignon is Le Petit Gascoûn blanc het ultieme voorbeeld van deze benadering.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Sébastien en Christophe koesteren de frisheid in hun wijnen. Zij oogsten dan ook ’s nachts en kiezen voor opvoeding ‘sur lie’ op rvs-tanks en op lage temperatuur. Gemaakt van colom­bard en sauvignon is Le Petit Gascoûn blanc het ultieme voorbeeld van deze benadering.

Proefnotitie

De uitgesproken neus van citrus en wit fruit onthult frisse aroma’s van munt en kruiden. De smaakaanzet is strak met expressieve tonen van citroen, witte bloemen, perzik en exotisch fruit.

Schenkadvies

Nu tot 2026, 8-10°C

Wijn-spijs advies

Perfect als aperitief, maar smaakt ook heerlijk in combinatie met een zomerse tapasplank.

Details

Streek

Zuid-West

Herkomst

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Fris wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

11,5%

Druivenrassen

Colombard (wit), sauvignon blanc (wit)

Domeininformatie

Les Frères Laffitte

Zoals de naam al doet vermoeden, behoort dit domein tot de broers Christophe en Sébastien Laffitte. Zolang de geschriften terug gaan, is het domein van dezelfde familie waarin het generatie op generatie wordt doorgeven. De huidige generatie blaast een frisse wind door het familiebedrijf. Gepassioneerd door wijnstokken en wijn, hebben de broers Laffitte geleidelijk een ideale wijngaard gebouwd die in staat is om alle rijkdom en complexiteit van de terroir in de Gascogne tot uitdrukking te brengen. De wijnen zijn een weerspiegeling van hun karakter: ongecompliceerd, authentiek en gul. De wijnstokken zijn aangeplant op de hoogste heuvels van Ayzieu, aan de rand van de Gascogne, een gebied dat vanwege het heuvelachtige en diverse landschap ook wel ‘klein Toscane’ genoemd wordt. De bodems bestaan hier, typerend voor Bas Armagnac, uit geelbruin zand aan de oppervlakte en aarde in de ondergrond. Deze twee specifieke elementen zorgen voor wijnen met mineraliteit, frisheid en kracht. Het klimaat profiteert van de invloed van de Atlantische Oceaan en de Pyreneeën. De regenachtige, maar milde winters maken snel plaats voor warme en droge zomers, gevolgd door een prachtig naseizoen. Het bijzondere klimaat geeft de wijngaarden een uitzonderlijk rijpingspotentieel.

Regioinformatie

Zuid-West

Het zuidwesten van Frankrijk bestaat uit vele verschillende wijngebieden. Direct ten oosten van het wijngebied Bordeaux liggen de Bergerac en Côtes de Duras. Dit is het stroomgebied van de rivier de Dordogne. De rode, droge witte en edelzoete wijnen uit deze gebieden tonen veel overeenkomsten met die uit Bordeaux voor wat betreft stijl en druivenrassen. Als we de Garonne stroomopwaarts richting het zuidoosten volgen, komen we langs gebieden als Buzet en Gaillac met stevige rode wijnen en prachtige zoete wijnen. Meer naar het zuiden -tegen de Pyreneeën aan- liggen beroemde gebieden als Madiran en Béarn met geconcentreerde, diepgekleurde rode wijnen en Jurançon, met zijn verrassende droge en zoete witte wijnen. Le Sud-Ouest heeft altijd moeten opboksen tegen zijn buur Bordeaux met zijn beroemde wijnen. Vooral het klimaat is uniek te noemen daar het een overgangszone is van het gematigde zeeklimaat naar de warmte van de Méditerranée. Vandaag de dag maakt men hier zeer interessante wijnen in alle stijlen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast is het gebied bekend om zijn Armagnac en de rariteit Floc de Gascogne en heeft het gastronomisch een reputatie hoog te houden (confits de canard en foie gras).

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven