Laudun blanc -  Côtes du Rhône Villages

2014 Laudun blanc - Côtes du Rhône Villages - Domaine Pélaquié

Domaine Pélaquié 0.75l

11

40

per fles

Clairette, grenache blanc, roussanne, viognier en bourboulenc van ruim twintig jaar oude stokken vormen samen het palet voor de heerlijke witte Laudun. De verschillende druivenrassen worden apart gevinifieerd en op lage temperatuur vergist. Hierna ‘rust’ de wijn nog ruim drie maanden op de fijne gistsporen, waarmee hij zich voedt en wint aan structuur en complexiteit.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Clairette, grenache blanc, roussanne, viognier en bourboulenc van ruim twintig jaar oude stokken vormen samen het palet voor de heerlijke witte Laudun. De verschillende druivenrassen worden apart gevinifieerd en op lage temperatuur vergist. Hierna ‘rust’ de wijn nog ruim drie maanden op de fijne gistsporen, waarmee hij zich voedt en wint aan structuur en complexiteit.

Proefnotitie

Lichtgeel van kleur. Complexe neus met impressies van acacia, meloen en peer. De smaak is zalig fruitig, met sappige zuren en een elegante fraîcheur.

Schenkadvies

Nu tot najaar 2017, 8-10°C

Serveer met

Heerlijk bij een forel met amandeltjes, gevulde zalmfilet en gevogelte.

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Côtes du Rhône-Villages Laudun

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13,5%

Druivenrassen

Bourboulenc (wit), clairette (wit), grenache blanc/garnacha blanca (wit), roussanne (wit), viognier (wit)

Domeininformatie

Domaine Pélaquié

Aan de rand van het dorpje Saint-Victor-la-Coste in het departement Gard ligt het wijndomein van Luc Pélaquié. Al sinds de 16de eeuw maakt de familie Pélaquié hier wijn en grenzen hun wijngaarden aan de ‘La Chapelle et l’Ermitage’ met de naam ‘Notre Dame de Mayran’, daterend uit de 12de eeuw. Luc is een zeer gepassioneerde en ambitieuze wijnmaker. Verkocht hij twintig jaar geleden bijna zijn gehele oogst nog aan bekende handelshuizen, zoals bijvoorbeeld Guigal, momenteel heeft hij zijn eigen ‘mise en bouteille’ en vinden zijn wijnen gretig aftrek in diverse landen. In totaal bezit hij 70 hectare wijngaard verdeeld over verschillende appellations, zoals Laudun, Lirac, Tavel en Côtes du Rhône. Het terroir is wisselend steenachtig , kalkrijk en met een mengsel van klei en zand. In de loop der jaren heeft Pélaquié zijn cave gemoderniseerd en tegenwoordig werkt hij met hightech apparatuur, zoals pneumatische persen en temperatuur-regulerende cuves. Het resultaat is een serie schitterende wijnen, zowel wit als rood, die behoren tot de beste van de rechter Rhône-oever.

Regioinformatie

Rhône

Deze langgerekte wijnstreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen