Ladoix blanc 1er Cru Les Gréchons
Ladoix blanc 1er Cru Les Gréchons

2020 Ladoix blanc 1er Cru Les Gréchons

Maison Camille Giroud 0.75l

64

00

per fles

Deze cru ligt aan de kant van Corton en weet prachtige gestructureerde wijnen voort te brengen. Gemaakt van 100% chardonnay afkomstig van 40 jaar oude druivenstokken.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Deze cru ligt aan de kant van Corton en weet prachtige gestructureerde wijnen voort te brengen. Gemaakt van 100% chardonnay afkomstig van 40 jaar oude druivenstokken.

Proefnotitie

De neus is mineraal en floraal en biedt tonen van citrusfruit en steenvruchten. In de smaak een fijn bittertje, een mooie intensiteit, span­ning, mooie zuren en zoetig fruit in de lange afdronk.

Schenkadvies

Nu tot 2031, 10-12°C

Wijn-spijs advies

Kalfslende met gepofte ui en linzen.

Details

Streek

Bourgogne

Herkomst

Ladoix

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13,5%

Druivenras

Chardonnay (wit)

Domeininformatie

Maison Camille Giroud

Met het aanstellen enkele jaren geleden van Carel Voorhuis – na het vertrek van David Croix – heeft het historische Camille Giroud wederom een topwijnmaker binnen de muren om aan de grote ambities van het huis invulling te geven. Voorhuis studeerde diergeneeskunde in Nederland toen hij ontdekte dat hij wijnstokken en druiven aantrekkelijker vond dan koeien en schapen. Hij stapte over naar een studie oenologie in de Bourgogne en raakte in de ban van de grote verscheidenheid aan terroirs in de streek. Bij Giroud kan hij werken met een groot aantal verschillende villages en cru’s, voor hem de essentie van de streek. Carel onderhoudt veel contact met de grondeigenaren, om maximale controle te hebben over de kwaliteit van de druiven, met een focus op een biologische aanpak. In de kelder werkt hij traditioneel, waarbij hij per individuele wijn de vinificatie aanpast qua wel of niet ontstelen van de druiven, de duur en intensiteit van de weking en de lengte van de opvoeding. Alles is hier maatwerk, wat leidt tot bourgognes van topniveau.

Regioinformatie

Bourgogne

De Bourgogne is het beroemde wijngebied in het oostelijk deel van Frankrijk dat zich grofweg van Dijon over tweehonderd kilometer in zuidelijke richting uitstrekt tot Lyon. Het gebied valt uiteen in een aantal deelgebieden met elk een heel eigen karakter. Witte wijnen worden voor het grootste deel gemaakt van chardonnay en rode wijnen van pinot noir. Het noordelijkste deel is Chablis, bekend om zijn droge, minerale en frisse witte wijnen. Dit bijzondere deelgebied ligt ten noordwesten van Dijon, nabij de stad Auxerre. Net ten zuiden van Dijon begint het meest tot de verbeelding sprekende gebied, de Côte d’Or. Dit gebied wordt over het algemeen weer verdeeld in de Côte de Nuits, het gebied dat loopt tot vlak boven het plaatsje Beaune, en de Côte de Beaune, het gebied ten zuiden van Beaune. De grote witte en rode bourgogne-wijnen zijn bijna allen uit de Côte d’Or afkomstig. Ten zuiden van de Côte de Beaune vinden we de Côte Chalonnaise en nog verder naar het zuiden de Mâconnais, vooral bekend om zijn witte wijnen. Nog verder zuidwaarts ligt de Beaujolais, dat valt onder de Bourgogne, maar als wijngebied een aparte status heeft. De druif die hier de hoofdrol speelt is de gamay, waarvan men lichte en fruitige rode wijnen maakt.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven