La Grange - Muscadet Sèvre et Maine
La Grange - Muscadet Sèvre et Maine

2022 La Grange - Muscadet Sèvre et Maine

Domaine Luneau-Papin 0.75l

16

60

per fles

Een assemblage van oude stokken van kleine percelen rondom Le Landreau met een bodem van micaschist. De wijn verbleef zeven maanden sur lie, waarna hij werd gebotteld.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Een assemblage van oude stokken van kleine percelen rondom Le Landreau met een bodem van micaschist. De wijn verbleef zeven maanden sur lie, waarna hij werd gebotteld.

Proefnotitie

Een prachtig rijke wijn, met een heerlijke mineraliteit, iets van citrusvruchten en tonen van rijp geel fruit, mooi in balans en met een lange, elegante afdronk, met fijne zuren.

Schenkadvies

Nu tot 2027, 8-10°C

Wijn-spijs advies

Heerlijk bij schaal- en schelpdieren, vis en jonge geitenkaas. Schitterend!

Details

Streek

Loire

Herkomst

Muscadet Sèvre et Maine

Biologische certificering

Biologisch gecertificeerd

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Fris wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenras

Melon de Bourgogne/muscadet (wit)

Domeininformatie

Domaine Luneau-Papin

Domaine Luneau-Papin uit het subgebied met de beste reputatie, Sèvre et Maine, wordt gerekend tot de top van muscadet. Deze rockster van de streek maakt een duizelingwekkend aantal cuvées. Elk perceel wordt apart gevinifieerd, opgevoed en gebotteld. De unieke eigenschappen, die ontstaan door de bodemsamenstelling en ligging van de wijngaard, krijgen op deze manier de aandacht die ze verdienen. Het domein van de familie Luneau gaat al negen generaties over van vader op zoon, maar bestaat in zijn huidige omvang van 45 hectare sinds Pierre Luneau trouwde met Monique Papin. Het domein bewees onlangs nog het bewaarpotentieel van melon de bourgogne als geen ander te kunnen demonstreren: hun cuvée ‘Excelsior’ uit oogstjaar 2007 kreeg in de Decanter muscadet special als enige 99 punten!

Regioinformatie

Loire

De Loire, die ontspringt in de Ardèche in het Massif Central en uitmondt in de Atlantische Oceaan, is de langste rivier van Frankrijk. Langs deze rivier bevinden zich vele wijngebieden die een grote diversiteit aan wijnen voortbrengen. Vanuit de Ardèche stroomafwaarts ligt het eerste belangrijke wijnbouwgebied exact halverwege, op de plek waar de rivier afbuigt van noordelijke naar westelijke richting. Dit is het gebied waar de frisse witte wijnen, gemaakt van sauvignon blanc, vandaan komen. De belangrijkste gebieden zijn: Sancerre, Pouilly-Fumé en Menetou-Salon. Verder stroomafwaarts bij de stad Tours (het gebied Touraine) vinden we de gebieden Vouvray en Montlouis waar zowel droge, als zoete en mousserende wijnen gemaakt worden van chenin blanc. Ten westen hiervan liggen de gebieden Chinon en Bourgueil, waar rode wijnen van cabernet franc de boventoon voeren. Bij het stadje Saumur begint het gebied Anjou-Saumur. Aanvankelijk stond Saumur vooral bekend om zoete rosé-wijnen, maar vandaag de dag er wordt ook rode wijn geproduceerd van cabernet franc. De streek wordt geroemd om droge witte en de edelzoete wijnen van chenin blanc. De belangrijkste gebieden zijn Saumur (wit, rosé en rood), Saumur-Champigny (rood), Anjou (rood en wit), Savennières (wit) en Côteaux du Layon (zoet). Vlak voordat de Loire in de Atlantische Oceaan uitmondt, doorkruist de rivier nog het gebied Pays Nantais. Hier komt de beendroge Muscadet vandaan, gemaakt van de druif melon de Bourgogne.

Reviews

Fris, zonder heel strak of zuur te zijn

Van één enkel domein een half dozijn verschillende Muscadets laten proeven, dat deed, heel enthousiast, Marie Chartier-Luneau. Samen met haar man Pierre-Marie Luneau leidt ze een duurzaam gecultiveerd wijngoed van 35 hectare binnen Muscadet Sèvre et Maine. En in tegenstelling tot veel collegae nemen ze de moeite om van de diverse percelen – nu eens leisteen, dan weer graniethoudend of zanderig, soms met kwarts – afzonderlijke wijnen te creëren die ook individueel worden gebotteld. Tot mijn huidige favorieten behoort de elegant-ferme La Grange 2022 die fris is zonder heel strak of zuur te zijn, en tegelijk heel smakelijk, met wit fruit plus citrus, een minisnufje kruiden en een hint van mineraligheid. Voorbeeldige vis- en zeefruitwijn. - Hubrecht Duijker - wijnschrijver

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven