Juliénas
Juliénas

2022 Juliénas

Domaine du Clos du Fief 0.38l

10

95

per fles

Juliénas wordt gezien als een van de beste cru’s van de Beaujolais. De wijnen zijn net wat gespierder en kruidiger en kunnen ook beter ouderen. De gamaystokken voor deze cuvée zijn afkomstig van een kiezelrijke kleigrond en hebben een gemiddelde leeftijd van 45 jaar.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Juliénas wordt gezien als een van de beste cru’s van de Beaujolais. De wijnen zijn net wat gespierder en kruidiger en kunnen ook beter ouderen. De gamaystokken voor deze cuvée zijn afkomstig van een kiezelrijke kleigrond en hebben een gemiddelde leeftijd van 45 jaar.

Proefnotitie

De neus geurt naar bloemen, kersen, bramen en zwarte bessen. De smaak is intens en mooi fris, met zowel rijp fruit als aardse tonen, zijdezachte tanninen en iets kruidigs. De afdronk is zuiver en houdt lang aan.

Schenkadvies

Nu tot 2026, 15-17°C

Wijn-spijs advies

Wijngaardslakjes met knoflookboter en zuurdezumbrood.

Details

Streek

Beaujolais

Herkomst

Juliénas

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Fruitig rood

Inhoud

0.38l

Alcohol %

13%

Druivenras

Gamay noir à jus blanc (blauw)

Domeininformatie

Domaine du Clos du Fief (M. Tête)

Michel Tête is een meesterlijk wijnmaker en wordt door kenners beschouwd als een van de topproducenten van de Beaujolais. Zelfs in ‘The Wine Advocate’ van Robert Parker ontbreekt hij niet. ‘Le Roi du Beaujolais’ wordt hij wel eens genoemd, omdat Tête ieder jaar opnieuw topwijnen weet te maken. Hij is de man die aanzette tot een imagoverbetering van de Beaujolais, omdat hij rendement ondergeschikt maakte aan kwaliteit. Kwaliteit is al jaren zijn credo, want alleen daarmee kan de Beaujolais zich plaatsen tussen de grote wijnstreken van Frankrijk. In drie gemeenten bezit Tête wijngaarden en al zijn wijnen kunnen gekwalificeerd worden als buitengewoon goed.

Regioinformatie

Beaujolais

De streek Beaujolais ligt direct ten zuiden van de Mâconnais. Alhoewel in deze streek ook witte wijnen gemaakt worden, is het gebied voornamelijk bekend om zijn rode wijnen. Zonder uitzondering worden ze gemaakt van de druif gamay noir à jus blanc. Het gebied heeft een intensieve productie, mede door de plantdichtheid op vaak steile hellingen. Het weer kan grillig zijn door botsing tussen koude lucht uit de Alpen en warme lucht uit de Mediterranée. Onweersbuien gepaard met hagel kunnen plaatselijk soms aanzienlijke schade aanrichten. De streek dankt zijn bekendheid de laatste decennia vooral aan de lichte, fruitige Beaujolais Primeur die elk jaar op de derde donderdag in november van het jaar van oogst op de markt komt. Gelukkig maakt de streek ook (nog steeds!) karakterwijnen die met name afkomstig zijn van een tiental cru-dorpen. Deze zijn gelegen in een heuvelachtig gebied op een strook van 12 bij 24 kilometer, met een bodem van veelal graniet in het noordelijk gedeelte en mergel, zand en klei meer naar het zuiden. Deze cru’s zijn van noord naar zuid de dorpjes: Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin à Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly en Côte de Brouilly, alle net ten westen van de Saône gelegen.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven