Hommage à Camille Saint-Saëns - Pays d'Oc
Hommage à Camille Saint-Saëns - Pays d'Oc

2022 Hommage à Camille Saint-Saëns - Pays d'Oc

La Gineste 0.75l

8

40

per fles

Charles Fabre Luce eert de grote musicus en diens vriendschap met zijn overgrootvader met deze speciale cuvée, de Hommage à Camille Saint-Saëns. Een pure wijn, gemaakt van merlot, aangevuld met een kleine hoeveelheid houtgerijpte cabernet-sauvignon voor wat extra pit.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Charles Fabre Luce eert de grote musicus en diens vriendschap met zijn overgrootvader met deze speciale cuvée, de Hommage à Camille Saint-Saëns. Een pure wijn, gemaakt van merlot, aangevuld met een kleine hoeveelheid houtgerijpte cabernet-sauvignon voor wat extra pit.

Proefnotitie

De wijn geurt naar bramen, bessen, laurier, kruiden en iets van leer. De smaak is zacht en soepel, maar tegelijkertijd pittig en biedt een goede concentratie en heel puur fruit. De afdronk is kruidig en fris.

Schenkadvies

Nu tot 2026, 16-18°C

Details

Streek

Languedoc

Herkomst

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Fruitig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13,5%

Druivenrassen

Cabernet sauvignon (blauw), merlot (blauw)

Domeininformatie

Domaine de la Gineste

De Franse musicus en componist Camille Saint-Saëns kwam graag naar Béziers, niet alleen om daar mooie muziek te maken, maar ook om de voorouders van de huidige eigenaar Henri Fabre Luce een bezoek te brengen. Zij waren zeer goed bevriend met elkaar en wanneer Saint-Saëns in de buurt van Béziers was logeerde hij altijd bij de familie op hun Domaine de la Gineste. Het betreft hier een klein wijndomein met enkele hectare wijngaarden, die net buiten de appellation Saint-Chinian liggen. De wijnen die hier worden gemaakt ontvangen dan ook slechts de herkomstbenaming ‘Vin de Pays d’Oc’. Als eerbetoon aan deze vermaarde musicus maakt de huidige eigenaar Henri al vele jaren en speciale Saint-Saëns-wijn, voorzien van een ‘muzikaal’ etiket. Oorspronkelijk werd de wijn gemaakt van 100% merlot, maar om de wijn wat meer complexiteit te geven voegt Henri Fabre Luce nu een beetje houtopgevoede cabernet-sauvignon toe. De altijd al verrukkelijke wijn steeg hierdoor alleen maar verder in kwaliteit en is beslist een aanrader!

Regioinformatie

Languedoc

De Languedoc wordt altijd in een adem genoemd met de Roussillon, het stukje van Zuid-Frankrijk dat ligt ingeklemd tussen de Corbières en de Spaanse grens, in het departement Pyrenées Orientales. Verreweg het grootste gedeelte van het gebied wordt echter ingevuld door de Languedoc en omvat de departementen Aude, Hérault en Gard. De totale regio van de Languedoc-Roussillon wordt begrensd door het Rhône-dal, het Garonne-bekken, het Centraal Massief, de Pyreneeën en de Middellandse Zee en is goed voor 5% van het oppervlak van Frankrijk. Met 230.000 hectare wijn, waarvan 90.000 gecontroleerd herkomstgebied, is het ook het grootste wijnproductiegebied van Frankrijk. Binnen het totale gebied vinden we een veelvoud aan appellaties en een grote diversiteit aan wijnen. De wijnhistorie gaat hier heel ver terug en heeft geresulteerd in een diverse aanplant van veelal autochtone druivensoorten die perfect zijn afgestemd op de omstandigheden; met name de warmte. Ook hebben ‘internationale druivenrassen’ als cabernet sauvignon, chardonnay, merlot en sauvignon hier vanaf de tachtiger jaren van de 20ste eeuw hun intrede gedaan, met wisselende resultaten. Vaak waren deze druiven niet goed bestemd tegen de overdadige zon en warmte. Echter op plekken, waar wind of hoogte verkoeling brengen doen deze druiven het opvallend goed. Veelzijdigheid en een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit zijn dan ook de sterke punten van de Languedoc!

Reviews

Een 8,5 van Harold Hamersma

Camille Saint-Saëns. Ooit een vriend van de overgrootvader van wijnmaker Charles Fabre Luce. En wat doe je dan? Dan eer je deze grote musicus met deze speciale cuvée. Voornamelijk merlot, met een fikse shot houtgerijpte cabernet sauvignon. Zit daar muziek in? Voor wie van een stevig doortimmerde zuiderling houdt zeker. Schaduwbramen, kloeke bessen, flink hand laurier, wat lokale garrigue en kordate tannines. Encore! - Harold Hamersma

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven