Godeval blanco - Valdeorras
Godeval blanco - Valdeorras

2022 Godeval blanco - Valdeorras

Bodegas Godeval 0.75l

17.90

16

15

per fles

De godellodruif weet in de gouden vallei (Valdeor­ras), wijnen voort te brengen die zowel expressief als rijk zijn. Met hun autochtone druivenras godello verovert Bodegas Godeval Valdeorras. Dit gebied ligt iets meer landinwaarts gelegen maar wordt in deze bergachtige streek toch beïnvloed door de Atlantische Oceaan.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

De godellodruif weet in de gouden vallei (Valdeor­ras), wijnen voort te brengen die zowel expressief als rijk zijn. Met hun autochtone druivenras godello verovert Bodegas Godeval Valdeorras. Dit gebied ligt iets meer landinwaarts gelegen maar wordt in deze bergachtige streek toch beïnvloed door de Atlantische Oceaan.

Proefnotitie

De geur is expressief met abrikoos, sinaasappel en bloesem. De smaak is rijk en geconcentreerd en blijft tegelijk fris en zuiver. Dit is de klasse van Galicische wijnen!

Schenkadvies

Nu tot 2028, 8-10°C

Wijn-spijs advies

Lekker bij gebakken of gegratineerde oesters, kreeft, gegrilde gamba’s, coquilles Saint-Jacques met romige saus en scampi.

Details

Streek

Galicië

Herkomst

Valdeorras

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Fris wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Godello (wit)

Domeininformatie

Bodegas Godeval

In de prachtige en zeer groene Spaanse provincie Galicië liggen twee wijnstreken van importantie: Rías Baixas in het uiterste zuidwesten aan de Atlantische Oceaan en Valdeorras iets meer landinwaarts. Beide streken zijn zeer interessant en brengen witte wijnen voort, die tot de top van Spanje gerekend worden. In Valdeorras wordt van de plaatselijke godellodruif een schitterende, droge witte wijn gemaakt, die wijnschrijver Hubrecht Duijker eens typeerde als een compromis tussen een Elzasser riesling en een pouilly-fuissé. Het komt zelden voor dat één druif helemaal verweven is met één enkel domein of zelfs één enkele persoon. Daarom is het zo bij-zonder dat het verhaal van de Galicische godello onlosmakelijk verbonden is met Ho­racio Fernández Presa en Bodegas Godeval. Godello is een unieke druif. Hij gedijt goed in Valdeorras, het meest landinwaartse terroir van Galicië. Tegen de heftigste Atlantische invloeden beschermd, maken ze hier van godello de meest bourgondische witte wijnen van Noord-Spanje. Wijnen met veel gelaagdheid, frisheid en rijkheid. Wijnen met een zinderend elektrisch karakter. Het is moeilijk voor te stellen, maar ooit was deze druif bijna helemaal uitgestor­ven. De held van dit verhaal is Horacio Fernán­dez Presa. Hij begon in 1974 met een agrarische reddingsactie: het Re•Vi•Val (Restructuring of the Vineyards of Valdeorras) project. Hij spoorde wijngaarden op waar deze druif nog stond aange­plant, 17 hectare in totaal, en bracht de stokoude ranken terug tot leven. In 1986 volgde Horacio’s volgende project: Bodegas Godeval. Het werd zijn hommage aan godello, de druif waar hij zich bijna vaderlijk aan verwant voelde. In 2013 overleed Presa, maar de wijngaarden die hij voor uitsterving heeft behoed, produceren nog steeds druiven. De stokken zijn oud, heel oud, en produceren zeer geconcentreerde drui-ven waar Godeval in zeer beperkte oplage cultwijnen van maakt.

Regioinformatie

Galicië

De prachtige autonome regio Galicië ligt in de uiterste noordwestelijke hoek van Spanje aan de kust, tegen Portugal aan. Het is er heel groen en grillig, met kenmerkende fjord-achtige riviermondingen die lokaal ria’s heten. Het zeeklimaat is koel en vochtig, met meer dan 1300 millimeter neerslag per jaar. Galicië heeft twee belangrijke wijnstreken: Rías Baixas in het uiterste zuidwesten en iets meer landinwaarts Valdeorras. Uit deze streken komen witte wijnen die tot de top van Spanje behoren. Ze worden gemaakt van authentieke druivenrassen als albariño en godello. Door de nabijheid van Portugal lijken veel wijnen qua stijl veel meer op Portugese dan andere Spaanse wijnen. Ze zijn delicater, aromatischer en frisser: perfect bij de schaal- en schelpdieren die bij de Galicische keuken horen. De albariño is dankzij zijn kleine formaat en dikke schil goed bestand tegen het klimaat.

Reviews

Binnengekomen op nr. 90 van de Wine Enthusiast Top 100. (92 punten)

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven