Gigondas
Gigondas

2020 Gigondas

Domaine Raspail-Ay 0.75l

29.90

26

75

per fles bij 6 flessen,
27,50 per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

De traditionele wijze van wijnmaken, met een zeer lange opvoeding, biedt hier altijd een wijn met enerzijds veel karakter en an­derzijds verfijning. De geur van de 2020 is complex en doet denken aan bramen, bessen, verse kruiden en iets van tabak. De smaak biedt een gul rood en zwart fruit, en veel verfijning.

Schenkadvies

Nu tot 2032, 15-17°C

Wijn-spijs advies

Hazenrug met bloedworst, appeltjes en jus royal.

Gidsbeoordeling

Vinous: 94-95

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Gigondas

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

15%

Druivenrassen

Grenache noir/garnacha tinto (blauw), syrah/shiraz (blauw), mourvèdre/monastrell (blauw)

Domeininformatie

Domaine Raspail-Ay

Naast Domaine du Pesquier werken we in Gigondas ook met Domaine Raspail-Ay, dat een grootse reputatie heeft. De druiven komen hier van één enkele wijngaard, gelegen direct naast het domein, onderaan het dorp van Gigondas. De selectie van de druiven is hier zeer streng - want volgens Ay de basis van iedere grote wijn -, de vinificatie traditioneel: lange weking, langzame vergisting en lange rijping (12 maanden op foudres en 12 maanden op barriques). Een proces dat tot een wijn van uitzonderlijke klasse leidt, maar helaas wel met een beperkte hoeveelheid. Zeker in 2018 was de productie minuscuul.

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven