Getariako Txakolina Rosado

2015 Getariako Txakolina Rosado - Inazio Urruzola

Inazio Urruzola 0.75l

12

25

per fles

Met zijn 10,5 procent alcohol is dit een ideaal aperitief in het zonnetje, dat goed past bij diverse tapasgerechten.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Met zijn 10,5 procent alcohol is dit een ideaal aperitief in het zonnetje, dat goed past bij diverse tapasgerechten.

Proefnotitie

Hoewel we op zoek waren naar een witte chacolí konden we deze overheerlijke en schaarse rosé, gemaakt van de rode hondarribi beltza-druif, niet laten liggen. Een wijn vol klein rood fruit, met een lichte kruidigheid en iets van rode veldbloemen. In de smaak opnieuw die verfrissende pareling, mooi droog, sappig fruit en levendige zuren.

Schenkadvies

Nu tot 2017, 15-17°C

Details

Streek

Euskadi

Herkomst

Getariako Txakolina

Kleur / Soort

Rosé wijn

Wijn karakter

Rosé wijn

Inhoud

0.75l

Alcohol %

11%

Druivenras

Hondarribi beltza (blauw)

Domeininformatie

Inazio Urruzola

Onlangs proefden wij een van de lekkerste txacolina’s die we tot dan toe waren tegengekomen. De producent heette Inazio Urruzola en zijn wijn werd geschonken bij zowel Arzak als Akelarre. Tot onze vreugde stond Xabier Urruzola, zoon van Inazio, en nu de grote man op dit piepkleine domein, er wel voor open om een deel van zijn bescheiden productie naar Nederland te exporteren. Een buitenkansje dat we ons niet lieten ontglippen. Het domein van Xabier Urruzola ligt in de Alkiza vallei, in het achterland van San Sebastián, en kreeg in 1989 als eerste een officiële DO voor Chacolí, onder de naam Getariako Txakolina. De wijngaarden liggen voornamelijk op het zuidoosten, beschermd tegen regen en de koele winden van de Atlantische Oceaan. De belangrijkste druif is hier de lokale hondarribi zuri, die goed tegen het grillige weer bestand is en aan het aantal zonuren hier precies genoeg heeft om goed rijp te worden. De wijnen gemaakt van deze druif zijn droog en aromatisch, met een laag alcoholpercentage en een klein beetje koolzuur.

Regioinformatie

Euskadi

Voor zonaanbidders is Baskenland geen populaire bestemming, want onder invloed van de Golf van Biskaje regent het hier regelmatig. De streek heeft liefhebbers van wandelen, fietsen en cultuur echter zeer veel te bieden. De steden aan de onstuimige kust zijn het bezoeken meer dan waard, evenals het prachtige, bergachtige achterland. Bovendien is Baskenland - met maar liefst veertig Michelinsterren - een van Europa’s meest culinaire regio’s. De aantrekkelijke stad San Sebastián is hier met drie driesterren restaurants de culinaire hoofdstad! Restaurants als Arzak, Akelarre en Berasategui prijken hoog in de lijst van beste restaurants van Europa. De achtergrond van deze concentratie aan topkeukens is cultureel bepaald en is te vinden in het regenachtige klimaat, dat generaties Basken binnenshuis heeft gehouden. Als tijdverdrijf werd regelmatig de keuken opgezocht. Niet alleen door vrouwen, maar ook door mannen. De mannen zochten elkaar ook buitenshuis op in ‘Txokos’, ofwel kook- en eetclubs. Recepten werden uitgewisseld en er werd volop geëxperimenteerd, hetgeen heeft geleid tot die zo rijke kookcultuur. Naast de grote voorliefde voor koken heeft zich in de loop der tijd ook een voorzichtige wijncultuur ontwikkeld. De witte txacolina (in Castiliaans chacolí) is de bekendste wijn en razend populair in de regio zelf. De productie is echter klein en met de grote vraag in de plaatselijke horeca wordt er maar weinig geëxporteerd.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen