Champagne brut nature Liberté
Champagne brut nature Liberté

2009 Champagne brut nature Liberté

Brigitte Beaufort 0.75l

84

90

per fles

Een assemblage van 85% pinot noir en 15% chardonnay. Na een rijping van 10 jaar ‘sur latte’ in de diepe crayères volgde het dégorgement in juli 2019.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Een assemblage van 85% pinot noir en 15% chardonnay. Na een rijping van 10 jaar ‘sur latte’ in de diepe crayères volgde het dégorgement in juli 2019.

Proefnotitie

De lange rijping maakt direct veel indruk met subtiele oxidatieve tonen, vers gebakken brood en marmelade. De zero dosage maakt hem stoer en geeft deze champagne bite. In de mond is hij dan ook complex, krachtig en elegant tegelijk. De lange finale is slank met een zuivere minerale ziltigheid.

Schenkadvies

Nu tot 2030, 6-8°C

Wijn-spijs advies

Bij lichte gerechten met schaal- en schelpdieren.

Details

Streek

Champagne

Herkomst

Champagne

Kleur / Soort

Mousserende wijn

Wijn karakter

Mousserend

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenrassen

Pinot noir/pinot nero/spätburgunder (blauw), chardonnay (wit)

Domeininformatie

Brigitte Beaufort

Via bevriende wijnschrijver en Champagnekenner Gert Crum kwamen wij een bijzonder Champagnehuis op het spoor: Brigitte Beaufort uit Bouzy. De champagnes van Brigitte Beaufort sluiten helemaal aan bij de huidige trends voor kleine zelfstandige producenten met bijzondere microcuvées en vintage champagnes. Na het plotselinge overlijden van Brigittes man in 2003 erft ze zijn vier hectare wijngaard. De druiven van deze wijngaarden worden tot dat moment altijd verkocht aan de lokale producenten. Brigitte neemt tegen alle adviezen in - en er zijn zelfs mooie aanbiedingen van producenten om haar grond te kopen - het dappere besluit om de wijngaarden zelf te gaan bewerken. Alhoewel ze niet uit de streek komt en geen achtergrond in de wijn heeft, volgt ze een opleiding viticultuur en vinificatie en gaat aan de slag. In 2008 besluit ze om een deel van haar oogst zelf te gaan vinifiëren en op te voeden. Haar vier hectare Grand Cru-wijngaarden zijn verdeeld over veertien percelen in het dorpje Bouzy. Dit dorp ligt in het hart van de Champagne in het zuiden van de Montagne de Reims. De ligging van de wijngaarden op het zuiden en oosten zijn zeer geschikt voor de productie van pinot noir, wat met circa 90% het leeuwendeel van de aanplant uitmaakt. Daarnaast heeft ze ook wat schitterende percelen met chardonnay. Brigitte heeft het potentieel om 40.000 flessen te maken. Ze besluit echter om de jaarlijkse productie te maximaliseren op 6.000 flessen. Dit moet elk jaar weer een selectie zijn van de best presterende percelen, het mooiste fruit en de hoogste kwaliteit druiven. Deze strenge selectie wordt lokaal coeur de galippe genoemd. Alle druiven worden overigens wel door haar team geoogst en geselecteerd en ook geperst. Pas na het persen volgt de definitieve selectie van wat Brigitte wil behouden voor haar eigen cuvées. De rest van het sap wordt aan enkele handelshuizen verkocht, die daar gretig afnemer van zijn. Dat geeft haar de liquiditeit om dit ambitieuze project door te zetten. De overige most verkoopt ze aan de grote champagnehuizen. Ze huurt een kleine, perfect geëquipeerde ruimte voor de vinificatie bij een bevriende wijnmaker uit het dorp. Daarnaast heeft ze de beschikking over prachtige diepe crayères (in het kalksteen uitgehouwen kelders) in het hart van het dorp Bouzy om lange flesrijpingen te realiseren. Al haar cuvées zijn zodoende van één oogstjaar en hebben tenminste zeven jaar ‘sur latte’ liggen rijpen op de fijne gistsporen, vooraf aan het dégorgement, de definitieve botteling.

Regioinformatie

Champagne

De Champagne is het meest noordelijk gelegen wijngebied in Frankrijk en beroemd om zijn mousserende wijnen. In 1927 zijn de grenzen van het gebied vastgesteld en sinds 1994 is de term Champagne exclusief voorbehouden aan mousserende wijnen uit het Champagnegebied die voldoen aan de wettelijke productie-eisen. De wijnbouw is in de Champagne op een bijzondere manier georganiseerd: 70% van de handel in Champagne wordt verricht door zeven grote handelshuizen, hoewel die samen met collega-handelshuizen maar 10% van de wijngaarden bezitten. Deze handelshuizen kopen druiven of druivensap op bij verschillende boeren die elk kleine percelen bezitten. Voor het vaststellen van de prijzen van het sap zijn binnen het Champagnegebied 301 cru’s (individuele wijngaarden) geïdentificeerd. Slechts zeventien cru’s hebben een grand cru-status (de hoogste status). Champagne kan gemaakt worden van drie druivenrassen: chardonnay (wit), pinot noir (blauw) of pinot meunier (blauw). Alle drie nemen ze ongeveer een derde van de aanplant voor hun rekening. Meestal is het een assemblage, maar er zijn ook domeinen die een Champagne van één druivenras op de markt brengen. Men vermeldt dan Blanc de Blancs (chardonnay) of Blanc de Noirs (één of beide pinots) op het etiket. De assemblages zijn veelal wijnen van verschillende oogstjaren. Wanneer er uit één oogstjaar een grote Champagne wordt gemaakt is dit een millésimé of vintage champagne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven