Campo del Drago - Brunello di Montalcino

2010 Campo del Drago - Brunello di Montalcino - Castiglion del Bosco

Castiglion del Bosco 0.75l

74

95

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Campo del Drago is de hoogstgelegen en beste wijngaard uit het Capannagebied. De hoogwaardige grond bestaat uit klei en kiezels. Deze zeer geconcentreerde wijn rijpt ruim twee jaar op eiken en drie jaar op fles. Zeer complex, intens en krachtig, met pruimen, zwart fruit, cacoa, kreupelhout en laurier.

Schenkadvies

Nu tot 2030+, 15-17°C

Details

Streek

Toscane

Herkomst

Brunello di Montalcino

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenras

Sangiovese/morellino/prugnolo gentile (blauw)

Domeininformatie

Castiglion del Bosco

In 1980 was Montalcino de eerste Italiaanse regio die de status verwierf van Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Montalcino heeft een van de droogste en warmste microklimaten van Toscane. Een ideale omgeving voor de sangiovesedruif. De wijngaarden zijn aangeplant tussen 150 en 500 meter hoogte; de bodem is zeer divers en varieert bovendien per zone. Hij kan bestaan uit kalk, klei, leisteen en de typisch Toscaanse steen ‘galestro’. Een en ander draagt enerzijds bij aan de complexiteit van de wijnen en anderzijds aan een diversiteit in wijnstijlen. Het was Francesco Mazzei van het vermaarde Castello di Fonterutoli die ons tipte over een relatief jonge producent uit Montalcino. Een dag later namen wij poolshoogte bij Castiglion del Bosco, waar we werden getrakteerd op een uitgebreide rondleiding en proeverij. Alhoewel dit schitterende en imposante domein al vele eeuwen oud is, werd er tot voor kort alleen op kleine schaal wijn gemaakt voor eigen consumptie door de families die op het domein woonden. In 2004 besluit de huidige eigenaar dat het tijd wordt om de schitterende wijngaarden in hun volle potentie te gaan benutten. Hij trekt hiervoor de gerenommeerde wijnmaker Nicolò d’Afflitto en oenologe Cecilia Leoneschi aan. Zowel de wijngaarden als de kelder worden onder handen genomen, met maar één doel: de best mogelijke wijnen maken, die een perfecte reflectie vormen van de bijzondere terroir. De 70 hectare wijngaard van het domein vallen uiteen in twee zones, beide met hun specifieke bodem en microklimaat. Het hoger en op het zuiden gelegen Capanna geeft indrukwekkende volle wijnen, met kracht en complexiteit. De wijngaard die uitkijkt op Buonconvento, zo’n honderd meter lager ligt en iets minder droog en warm is, brengt juist wijnen met veel elegantie voort. In de perfect geoutilleerde kelder van Castiglion del Bosco wordt gewerkt met roestvrijstalen vaten voor de vinificatie en Franse eikenhouten barriques voor de opvoeding. De wijnen die hier gemaakt worden, behoren tot de moderne school van Montalcino, waarbij de terroir en de typiciteit van de sangiovesedruif bepalend zijn. Castiglion del Bosco maakt inmiddels deel uit van de beste producenten van het gebied.

Regioinformatie

Toscane

Toscane vormt het hart van Italië, niet zozeer op politiek of economisch gebied, maar vooral als het gaat om cultuur, natuurschoon, de rijke keuken en kwaliteitswijnen.Toscane is de bakermat van de sangiovese, een druif die perfect rijp wordt in de overvloedige zon. Het gebied is heuvelachtig en in de hoger gelegen gedeelten rijpen de druiven langzamer. Dat geeft verfijning aan de wijn. Sangiovese is een druif die rijke, interessante wijnen met een diep robijnrode kleur geeft. Sommige zijn meteen rond en soepel, andere moeten jaren rijpen om diepte te krijgen. De belangrijkste wijngebieden zijn Chianti (tussen Florence en Siena) en meer naar het zuiden Montepulciano en Montalcino. Maar ook sterk opkomende gebieden als Bolgheri en Montescudaio zijn kwalitatief interessant geworden. Hier komen de ‘Supertuscans’ vandaan. Wijnproducenten negeerden de strenge lokale wijnregels en plantten er ‘internationale’ variëteiten aan zoals cabernet-sauvignon en merlot. Ook pasten ze moderne vinificatietechnieken toe. Deze landwijnen mogen geen DOC(G)-label dragen, maar ze kregen wel een ware cultstatus, vooral door de Amerikaanse wijnjournalistiek.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen