Bourgogne blanc
Bourgogne blanc

2021 Bourgogne blanc

Deux Roches 0.75l

18

50

per fles

De chardonnaydruiven komen van verschillende percelen uit het hart van de Mâconnais, zoals Pierreclos, Chevagny-les-Chevrières en Charnay-lès-Macon. De kalkrijke, kleiachtige slibbodems hier geven een rijke, aromatische stijl wijn met structuur en mineraliteit. De wijn vergist op roestvrijstalen vaten en een klein deel (20%) op hout.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

De chardonnaydruiven komen van verschillende percelen uit het hart van de Mâconnais, zoals Pierreclos, Chevagny-les-Chevrières en Charnay-lès-Macon. De kalkrijke, kleiachtige slibbodems hier geven een rijke, aromatische stijl wijn met structuur en mineraliteit. De wijn vergist op roestvrijstalen vaten en een klein deel (20%) op hout.

Proefnotitie

De wijn is heel zuiver met een prachtige balans tussen frisheid en rijkdom. De smaakaanzet is fris, met veel sap en tonen van rijp geel fruit en bloesem.

Schenkadvies

Nu tot 2025, 10-12°C

Wijn-spijs advies

Lekker bij typisch Bourgondische gerechten met veel room of de traditionele combinatie met jambon persillé.

Details

Streek

Bourgogne

Herkomst

Bourgogne blanc

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Chardonnay (wit)

Domeininformatie

Domaine Collovray & Terrier

Jean-Luc Terrier en Christian Collovray, beiden afkomstig uit Davayé, exploiteren samen Domaine Collovray & Terrier en Domaine Deux Roches. In 1986 besloten deze twee vrienden de handen ineen te slaan. Jean-Luc werd de wijnmaker en Christian nam de zorg voor de wijngaarden op zich. Indertijd startten ze met 10 hectare wijngaard en vandaag de dag zijn ze de trotse bezitters van 36 hectare, gelegen op de beste akkers van Davayé en Vergisson. Hier produceren zij hun witte wijnen. Het succes van de heren zit hem in het gedetailleerde werk dat zij verrichten in de wijngaard en het feit dat ze alleen bij perfecte rijpheid oogsten.

Regioinformatie

Bourgogne

De Bourgogne is het beroemde wijngebied in het oostelijk deel van Frankrijk dat zich grofweg van Dijon over tweehonderd kilometer in zuidelijke richting uitstrekt tot Lyon. Het gebied valt uiteen in een aantal deelgebieden met elk een heel eigen karakter. Witte wijnen worden voor het grootste deel gemaakt van chardonnay en rode wijnen van pinot noir. Het noordelijkste deel is Chablis, bekend om zijn droge, minerale en frisse witte wijnen. Dit bijzondere deelgebied ligt ten noordwesten van Dijon, nabij de stad Auxerre. Net ten zuiden van Dijon begint het meest tot de verbeelding sprekende gebied, de Côte d’Or. Dit gebied wordt over het algemeen weer verdeeld in de Côte de Nuits, het gebied dat loopt tot vlak boven het plaatsje Beaune, en de Côte de Beaune, het gebied ten zuiden van Beaune. De grote witte en rode bourgogne-wijnen zijn bijna allen uit de Côte d’Or afkomstig. Ten zuiden van de Côte de Beaune vinden we de Côte Chalonnaise en nog verder naar het zuiden de Mâconnais, vooral bekend om zijn witte wijnen. Nog verder zuidwaarts ligt de Beaujolais, dat valt onder de Bourgogne, maar als wijngebied een aparte status heeft. De druif die hier de hoofdrol speelt is de gamay, waarvan men lichte en fruitige rode wijnen maakt.

Reviews

Een echte plezierwijn

Wijnen uit de Bourgogne hebben altijd iets ongrijpbaars. Ze zijn gehuld in magie en mysterie door de vele lagen van smaken en complexiteit. Met gebalanceerde zuren, bitters, ziltheid en mineralen zijn dit wijnen voor de bon vivants en fijnproevers. Het zijn dan ook wijnen waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Sinds de eerste keer dat ik een witte bourgogne dronk, ben ik verliefd op deze wijnen. Domaine Deux Roches maakt dit soort wijnen, en hun Bourgogne blanc ‘Tradition’ heeft het allemaal! Met perfect rijp fruit, fijne citrusschilletjes, aromatisch geel fruit, zacht gebruik van hout, iets bloemigs en mooie strakke zuren is het een echte plezierwijn. - Tim Eleveld

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven