Bourgogne Hautes Côtes de Beaune 'Grandes Raies'
Bourgogne Hautes Côtes de Beaune 'Grandes Raies'

2021 Bourgogne Hautes Côtes de Beaune 'Grandes Raies'

Domaine Bourgogne-Devaux 0.75l

34

25

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Dit piepkleine perceel heeft stokken van meer dan dertig jaar oud. In de aanzet sappig en slank met een subtiele aardse toon. Ook de lange afdronk is elegant en heeft iets rokerigs, toast en fris rood fruit. Heel verfijnd en toch zeer gelaagd.

Schenkadvies

Vanaf 2025 tot 2033, 15-17°C

Wijn-spijs advies

Lamsbout met lavendelhoning.

Details

Streek

Bourgogne

Herkomst

Hautes Côtes de Beaune

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Pinot noir/pinot nero/spätburgunder (blauw)

Domeininformatie

Domaine Bourgogne-Devaux

Het domein bestaat sinds 1899 en is altijd van dezelfde familie geweest. In 1946 namen de grootvader van de huidige generatie, Alexandre Devaux, en zijn vrouw Marie-Louise het bedrijf over. In de jaren zestig van de vorige eeuw kon Alexandre enkele percelen pommard verkrijgen en zette zo het bedrijf verder voort, met bovendien eigen bottelingen. In 1986 nam zijn dochter Sylvie Bourgogne-Devaux het domein over maar deze besloot om niet zelf wijn te maken, maar de druiven te verkopen. In 2012 werd onder leiding van de huidige generatie, Fabrice en Luc, de Bourgogne Hautes Côtes de Beaune weer op het domein gemaakt, waarmee de traditie van de familie nieuw leven in werd geblazen. In 2013 werd naast de Bourgogne Hautes Côtes de Beaune, ook Pommard gemaakt en werd de cuvée ‘Les Vignots’ gecreëerd. Inmiddels heeft het domein bijna drie hectare wijngaard in eigen bezit, waarvan het overgrote deel in Bourgogne Hautes Côtes de Beaune. Daarnaast worden er op kleine schaal druiven gekocht bij bevriende boeren.

Regioinformatie

Bourgogne

De Bourgogne is het beroemde wijngebied in het oostelijk deel van Frankrijk dat zich grofweg van Dijon over tweehonderd kilometer in zuidelijke richting uitstrekt tot Lyon. Het gebied valt uiteen in een aantal deelgebieden met elk een heel eigen karakter. Witte wijnen worden voor het grootste deel gemaakt van chardonnay en rode wijnen van pinot noir. Het noordelijkste deel is Chablis, bekend om zijn droge, minerale en frisse witte wijnen. Dit bijzondere deelgebied ligt ten noordwesten van Dijon, nabij de stad Auxerre. Net ten zuiden van Dijon begint het meest tot de verbeelding sprekende gebied, de Côte d’Or. Dit gebied wordt over het algemeen weer verdeeld in de Côte de Nuits, het gebied dat loopt tot vlak boven het plaatsje Beaune, en de Côte de Beaune, het gebied ten zuiden van Beaune. De grote witte en rode bourgogne-wijnen zijn bijna allen uit de Côte d’Or afkomstig. Ten zuiden van de Côte de Beaune vinden we de Côte Chalonnaise en nog verder naar het zuiden de Mâconnais, vooral bekend om zijn witte wijnen. Nog verder zuidwaarts ligt de Beaujolais, dat valt onder de Bourgogne, maar als wijngebied een aparte status heeft. De druif die hier de hoofdrol speelt is de gamay, waarvan men lichte en fruitige rode wijnen maakt.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven