Blaufränkisch Heide
Blaufränkisch Heide

2020 Blaufränkisch Heide

Weingut Birgit Braunstein 0.75l

14.80

13

25

per fles bij 6 flessen,
13,75 per fles

Het sappige fruit speelt de hoofdrol in deze wijn, die spontaan vergistte op stalen tank. Na de vinificatie geniet de wijn een opvoeding van twaalf maanden op eikenhouten barriques en op grote houten foeders.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Het sappige fruit speelt de hoofdrol in deze wijn, die spontaan vergistte op stalen tank. Na de vinificatie geniet de wijn een opvoeding van twaalf maanden op eikenhouten barriques en op grote houten foeders.

Proefnotitie

De geur zit boordevol zoete kersen, zwarte bessen en kruiden. Ook in de mond proef je heerlijk rijp donker fruit, een pepertje en iets van laurier. De afdronk is intens met zijdezachte tanninen en een aangename bite.

Schenkadvies

Nu tot 2026, 15-17°C

Wijn-spijs advies

Heerlijk bij eendenborst, risotto met paddenstoelen en (harde) kazen.

Details

Streek

Burgenland

Herkomst

Neusiedlersee-Hügelland

Biologische certificering

Biologisch-Dynamisch gecertificeerd

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Fruitig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Blaufränkisch (blauw)

Domeininformatie

Birgit Braunstein

In het oosten van Oostenrijk, nabij de Hongaarse grens, liggen aan de oevers van de Neusiedlersee de wijngaarden van Birgit Braunstein. Zij is al meer dan zeventien jaar eigenaresse en wijnmaakster van dit vierhonderd jaar oude familiedomein. Burgenland is een streek met een eeuwenoude wijncultuur. De Kelten brachten hier meer dan drieduizend jaar geleden de wijnbouw. Als eerbetoon heeft Birgit een verwijzing naar deze Keltische oorsprong in haar etiket verwerkt: haar initialen worden weergegeven als een Keltisch klavertje vier. Druiven gedijen uitstekend in dit klimaat en landschap, die soms worden vergeleken met die in de Haut-Médoc in Bordeaux. Ze werkt volledig biologisch-dynamisch in de wijngaarden en probeert ook in de kelder zoveel mogelijk de natuur haar gang te laten gaan. De wijnen van Birgit vallen op door hun zuiverheid, harmonie en frisse karakter.

Regioinformatie

Burgenland

Burgenland ligt ten zuidoosten van Wenen, het gebied strekt zich uit langs de Hongaarse grens. Het wijngebied is ruim 3000 jaar oud. Burgenland is onderverdeeld in vier gebieden. De belangrijkste zijn Neusiedlersee en Neusiedlersee-Hügelland. Mittelburgenland en Südburgenland spelen een ondergeschikte rol. In al deze gebieden staan naast de grüner veltliner en andere witte rassen ook veel blauwe inheemse druivenrassen. De druiven blaufränkisch, St. Laurent en een kruising van beide, de blauer zweigelt (of kortweg zweigelt), spelen de hoofdrol. In het gebied ligt ook de Neusiedlersee. In de buurt van dit grote ondiepe meer is het heel vochtig. De vochtigheidsgraad is essentieel voor botritus, de edele rot. Er komen dan ook veel zoete wijnen uit dit gebied. De vroeg invallende vorstperiode is daarnaast geschikt voor de unieke Eiswein.

Reviews

Heerlijk rijp donker fruit

De wijn barst van de zoete kersen, zwarte bessen en aantrekkelijke kruidigheid. Heerlijk rijp donker fruit, een pepertje en iets van laurier in de mond. De afdronk is soepel, vol en rijp. Een heerlijke wijn bij pasta met paddenstoelen of suddervlees op oma’s wijze met rode wijn en knoflook. - Barbara Verbeek voor De Telegraaf

Fris, met bessenfruit en zwarte vruchten

Het is zijn frisheid die, samen met zijn fruit van bessen en zwarte vruchten, deze typisch Oostenrijkse wijn zo geschikt maakt als ingrediënt voor coq au vin, en natuurlijk als begeleider van dit gerecht. - Hubrecht Duijker

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven