Bien-Entendu Chardonnay - Vaucluse

2015 Bien-Entendu Chardonnay - Vaucluse - Domaine Guffens-Heynen

Guffens au Tourettes 0.75l

17

90

per fles

Deze Chardonnay van het Plateau de l’Aigle is ook in 2015 een indrukwekkende wijn. Voor Guffens is dit zijn ‘Batard-Montrachet uit het zuiden’. De druiven werden wat vroeger geoogst om een goede zuurgraad en daarmee frisheid in de druiven te behouden. De opbrengsten waren laag en de druiven zeer geconcentreerd. De wijn werd op eiken opgevoed, waarvan 50% nieuw aangekocht.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Deze Chardonnay van het Plateau de l’Aigle is ook in 2015 een indrukwekkende wijn. Voor Guffens is dit zijn ‘Batard-Montrachet uit het zuiden’. De druiven werden wat vroeger geoogst om een goede zuurgraad en daarmee frisheid in de druiven te behouden. De opbrengsten waren laag en de druiven zeer geconcentreerd. De wijn werd op eiken opgevoed, waarvan 50% nieuw aangekocht.

Proefnotitie

Een prachtige, rijke, exotische chardonnay, vol sappig fruit, een mooie mineraliteit en met frisse zuren.

Schenkadvies

Nu tot 2022, 10-12°C

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Vin de Pays de Vaucluse

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Chardonnay (wit)

Domeininformatie

Domaine Guffens-Heynen

Dit domein wordt geleid door de zeer eigenzinnige Jean-Marie Guffens en zijn vrouw Maine. Na in 1976 hun Vlaamse geboortegrond te hebben verlaten voor het avontuur in de Bourgogne kochten zij in 1979 een aantal akkers in Pierreclos. Inmiddels beslaat het domein 5,3 hectaren en hebben ze een aardig imperium opgebouwd met hun handelshuis Verget en Château des Tourettes in de Lubéron. Op Domaine Guffens-Heynen echter is alles veel kleinschaliger en gericht op maar één doel: het behalen van de allerhoogste kwaliteit. Het domein wordt inmiddels beschouwd als de absolute en eenzame top van de Mâconnais. Nergens zijn de rendementen zo laag, wordt er zo rigoureus geselecteerd en wordt er zo verfijnd gevinifieerd. Alle wijnen zijn jaar in jaar uit kleine meesterwerkjes. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Het domein werkt volledig biologisch en gebruikt alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen. De druiven worden alleen bij optimale rijpheid geplukt en slechts de volledig gave exemplaren vinden hun weg in kleine transportbakken naar de kelder. Voor het persen van de druiven gebruikt Jean-Marie een hele oude handmatige pers, waarbij hij uiterst voorzichtig en licht te werk gaat om alleen het beste sap te verkrijgen.

Regioinformatie

Rhône

Deze langgerekte wijnstreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen