Bellmunt  - Priorat Blanco

2014 Bellmunt - Priorat Blanco - Mas d'en Gil

Mas d'en Gil 0.75l

15

60

per fles

Deze ‘vi de vila’, oftewel ‘village-wijn’ wordt gemaakt van witte ‘garnatxa’ (grenache) afkomstig van percelen gelegen aan de rand van het stadje Bellmunt, waaraan een beetje viognier wordt toegevoegd. De druiven bezitten dankzij de ‘llicorella’-bodem een elegante frisheid. De Priorat Blanco is schaars, verrassend en heel erg goed!

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Deze ‘vi de vila’, oftewel ‘village-wijn’ wordt gemaakt van witte ‘garnatxa’ (grenache) afkomstig van percelen gelegen aan de rand van het stadje Bellmunt, waaraan een beetje viognier wordt toegevoegd. De druiven bezitten dankzij de ‘llicorella’-bodem een elegante frisheid. De Priorat Blanco is schaars, verrassend en heel erg goed!

Proefnotitie

Uitbundige neus met sinaasappelschil, peer en veldbloemen. In de mond heerlijk sappig, met een mooie mineraliteit, een hint van balsamico en een heerlijk zuivere afdronk.

Schenkadvies

Nu tot 2017, 10-12°C

Serveer met

Schittert bij een feestelijke lunch, visgerechten en sushi.

Details

Streek

Cataluña

Herkomst

Priorat

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

15%

Druivenrassen

Grenache blanc/garnacha blanca (wit), viognier (wit)

Domeininformatie

Mas d'en Gil

Mas d’en Gil ligt in het district van Bellmunt op zo’n 300 meter hoogte. Het in bezit krijgen van het domein was de droom van Pere Rovira, die het speciaal voor zijn dochters Pilar en Marta kocht. Zijn dochters hebben dan ook de dagelijkse leiding in handen, maar worden nog altijd bijgestaan door hun vader. Mas d’en Gil behoort in dit landschap van topproducenten tot de allerbesten. Hun wijnen zijn dan ook niet goedkoop (alhoewel voor Priorat-begrippen nog altijd zeer betaalbaar), maar gelukkig wel van een ongekend hoog niveau. Wijnen om uzelf mee te verwennen! De oogst begint hier meestal de eerste week van september, maar duurt wel 20 dagen. Alleen díe percelen worden geoogst, waar de schillen van de druiven (en dus de tanninen) optimaal rijp zijn. Na de oogst weken de druiven 12 tot 20 dagen, met in het begin 6 “remontages” (het pompen van het sap over de schillen, die boven in de tanks een stevige koek vormen) per dag. De melkzuurgisting vindt plaats in ondergrondse cuves. De temperatuur is hier in het najaar en de winter iets hoger, wat deze gisting bevordert.

Regioinformatie

Cataluña

Als een ‘land binnen een land’ is Catalonië een uitzonderlijke streek, met trotse Catalanen met hun eigen cultuur en taal. Het rijkste gebied van Spanje, met als hoofdstad Barcelona, loopt op veel gebieden voor op de rest van het land. Denk maar aan de revolutionaire gastronomische vernieuwing, die hier begon in de keukens van Ferran Adrìa en andere chefs. Zij combineerden traditionele streekingrediënten met innovatieve technieken. Diezelfde tendens is ook in de Catalaanse wijnindustrie terug te zien. Wijnbouw is hier al eeuwenoud, maar de Catalanen lopen met hun moderne vinificatietechnieken voor op de rest van het land. Zo gebruikten ze als eersten in Spanje roestvrijstalen fermentatietanks. De wijngaarden in de streek beslaan ongeveer 60.000 hectare, wat zo’n 38 miljoen liter wijn per jaar oplevert. Veel daarvan gaat richting Barcelona, maar een aanzienlijk deel is bestemd voor export. Catalonië heeft tien DO’s (Denominacíon de Origen) en de overkoepelende DO Catalunya. Daarbinnen zijn spannende wijnen van zowel lokale als internationale druivenrassen te vinden. Wijnen zijn er in alle denkbare stijlen, van krachtig rood tot elegant mousserend. De cava is de bekendste Spaanse bubbel.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen