Beaujolais Villages rouge
Beaujolais Villages rouge

2022 Beaujolais Villages rouge

Domaine du Clos du Fief 0.75l

13

20

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

De druiven voor zijn afkomstig van wijngaarden rondom het dorpje Jullié, dat net buiten het herkomstgebied Juliénas valt. De bodem is hier van een granietachtige leisteen waar de ‘cool climate’ druif gamay zich uitstekend thuis voelt. De geur biedt een en al verleiding met uitbundig bessen- en kersenfruit. Ook in de mond is deze Villages goed gestructureerd met volop sappig rood fruit, iets aardse tonen, soepele tanninen en een minerale finale.

Schenkadvies

Nu tot 2026, 15-17°C

Wijn-spijs advies

Een heerlijke wijn bij gevogeltje als fazant, kip, eend en parelhoen. Onze tip: Bereid coq-au-vin met deze wijn, en schenk hem er ook bij. Een smaaksensatie!

Details

Streek

Beaujolais

Herkomst

Beaujolais Villages

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Fruitig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Gamay noir à jus blanc (blauw)

Domeininformatie

Domaine du Clos du Fief (M. Tête)

Michel Tête is een meesterlijk wijnmaker en wordt door kenners beschouwd als een van de topproducenten van de Beaujolais. Zelfs in ‘The Wine Advocate’ van Robert Parker ontbreekt hij niet. ‘Le Roi du Beaujolais’ wordt hij wel eens genoemd, omdat Tête ieder jaar opnieuw topwijnen weet te maken. Hij is de man die aanzette tot een imagoverbetering van de Beaujolais, omdat hij rendement ondergeschikt maakte aan kwaliteit. Kwaliteit is al jaren zijn credo, want alleen daarmee kan de Beaujolais zich plaatsen tussen de grote wijnstreken van Frankrijk. In drie gemeenten bezit Tête wijngaarden en al zijn wijnen kunnen gekwalificeerd worden als buitengewoon goed.

Regioinformatie

Beaujolais

De streek Beaujolais ligt direct ten zuiden van de Mâconnais. Alhoewel in deze streek ook witte wijnen gemaakt worden, is het gebied voornamelijk bekend om zijn rode wijnen. Zonder uitzondering worden ze gemaakt van de druif gamay noir à jus blanc. Het gebied heeft een intensieve productie, mede door de plantdichtheid op vaak steile hellingen. Het weer kan grillig zijn door botsing tussen koude lucht uit de Alpen en warme lucht uit de Mediterranée. Onweersbuien gepaard met hagel kunnen plaatselijk soms aanzienlijke schade aanrichten. De streek dankt zijn bekendheid de laatste decennia vooral aan de lichte, fruitige Beaujolais Primeur die elk jaar op de derde donderdag in november van het jaar van oogst op de markt komt. Gelukkig maakt de streek ook (nog steeds!) karakterwijnen die met name afkomstig zijn van een tiental cru-dorpen. Deze zijn gelegen in een heuvelachtig gebied op een strook van 12 bij 24 kilometer, met een bodem van veelal graniet in het noordelijk gedeelte en mergel, zand en klei meer naar het zuiden. Deze cru’s zijn van noord naar zuid de dorpjes: Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin à Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly en Côte de Brouilly, alle net ten westen van de Saône gelegen.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven