Onno Kleijn in de Volkskrant
Op 28 maart stond in Volkskrant Magazine een artikel van wijnschrijver Onno Kleyn over de crus uit de Beaujolais. Hij proefde en beoordeelde 25 wijnen. Onze Juliénas van Michel Tete eindigde op de eerste plaats!
'Een wijnmaker met karakter.'
"Een wijnmaker met karakter. Zo kun je Jean-Marie Guffens het beste omschrijven. In gezelschap grapjes makend, maar tussen de woorden door eigenlijk heel serieus. Iemand die met wijn opstaat en naar bed gaat," aldus Willem Kool in het Stan Huygens Journaal.
Lees hier een heerlijk artikel uit het Stan Huygens Journaal over het wijn-spijsdiner met met Guffens dat wij vorige week organiseerden bij Restaurant De Nederlanden*.
Magazine delicious
De feestbrunch, de groentetafel, de gedurfde tafel….. Ellen Dekkers, vinoloog delicious, selecteerde voor 10 kersttafels, 10 bijpassende wijnen. Ellen heeft voor twee kersttafels, maar liefst twee wijnen van Okhuysen geselecteerd.
Voor
de brunch + ontbijttafel selecteerde Ellen: Vin du Bugey Cerdon rosé mousseux.
Ellen: Een flûte vol kersengeur en
bubbelgein. Vederlicht met lief zoetje. Deze rosé wordt gemaakt van de rode gamay-
en poulsard- en de witte chardonnaydruif, volgens een eigen methode. Goed begin
van een feestelijk ontbijt of brunch.
Voor
de tafel ‘Wie durft’ met kreeft selecteerde Ellen: 2011 Riesling spätlese trocken, Sybille Kuntz.
Ellen: Kreeft verdient riesling. En wel
een héél mooie! Met body, lengte en stijl. Geen houtrijping, maar wel goed
gerijpt. Dan is er geen twijfel over mogelijk; de Duitse spätlese trocken uit
de Moezel van grootmeesteres Sybille Kuntz. Een schoonheid om nooit meer te
vergeten!
Xavier Kat: een ‘wandelende wijnencyclopedie’.
WINELIFE selecteert elk jaar de 50 invloedrijkste wijnmensen van Nederland. Xavier Kat, directeur bij Okhuysen, stond dit jaar op een mooie 14e plek.
In de WINELIFE hotlist 2015 wordt onze Xavier Kat als volgt omschreven: “In zijn functie als eigenaar van Wijnkoperij Okhuysen zou je denken dat Xavier Kat alleen verstand heeft van Bordeaux. Maar nee, ook over andere wijngebieden in Europa is zijn kennis onmetelijk groot. Dat komt goed uit, want Xavier staat ook al jaren voor de klas bij de Wijnacademie. De lezers van WINELIFE geeft hij desgevraagd wine-hacking tips; hoe krijg je de kurk uit de fles zonder opener, wat moet je met een wijn met kurk en kun je te koude wijn in de magnetron opwarmen? Xavier weet álles.
Wijn van het Jaar!
Op maandag 13 oktober vond voor alweer de 26ste keer de het toonaangevende Proefschrift Wijnconcours plaats. Vele duizenden wijnen gingen de strijd met elkaar aan voor een plaats in de grote finale. De competitie was in verschillende prijsklassen. Na strenge selecties en voorrondes was Okhuysen met maar liefst tien wijnen in de finale weer uitstekend vertegenwoordigd. Onze '2011 Saumur Champigny - Terres Chaudes van Domaine des Roches Neuves' werd 'Wijn van het Jaar' in de prijscategorie €15,01 t/m €20,00 – rood.
Volkskrant
Het gebeurt niet vaak, dat Onno Kleijn omvergeblazen wordt tijdens een wijnproeverij. Wat zal het zijn? Bij één op de vijftig wijnen? Eén op de honderd? De Marquis de Pennautier deed het!
Onno: “We staarden elkaar aan over de rand van het glad, mijn assistent en ik, en op onze gezichten verscheen een grijns. Tjonge, zij Tom. Een wervelwind van geel en tropisch fruit, van bloemen, van walsende boteraroma’s, eikenhout, verfijnd maar op hoog volume. Pure houtgerijpte Chardonnay, en toch volkomen anders dan één uit de Nieuwe Wereld of een witte Bourgogne. Deze Chardonnay staat als een huis. Ik heb er subiet dozen van besteld.”
Magazine delicious
Vinoloog Ellen Dekkers swingt naar eigen zeggen blij door haar huis, na het proeven van 2013 Cuvée Boogie.
Ellen: “Ik kan me voor deze tijd van het jaar geen betere lunchwijn voorstellen dan de swingende Duitse Boogie, van wijngoed Altenkirch uit de Rheingau: wit met slechts 11% alcohol. De wijn is lekker licht, heeft fijne zuren, een sappige zoetheid en een klein beetje koolzuur. ‘Spritzig’ noemen Duitsers dit. Rheingau is een wijngebied waar de Koninklijke riesling regeert. Wijnmaker Jasper Bruysten moet dan ook een beetje grinniken om mijn enthousiaste reactie. Zijn rieslings zijn natuurlijk het echte werk… Maar zijn vrolijke Boogie maakt me juist blij door die simpelheid en het samenspel van al die verschillende dansende druiven!”