Boergondisch: Herfst

Boergondisch: Herfst

Door Eva Posthuma-de Boer | 1 november 2023

Sardientjes-la vache qui rit-rillettes op zelfgebakken blini’s

Wijntip: La Grange - Muscadet Sèvre et Maine -Domaine Luneau-Papin
Dit vol en ziltig hapje met combineert goed met een zachte maar ziltige wijn uit de Loire. De structuur van de wijn blijft mooi overeind bij de romigheid van het gerecht.

Klik hier voor de wijn

Kaas-gougères

Wijntip: Champagne Brut Blanc de Blancs Lumière
De briochetonen van deze elegante en plezierige champagne gemaakt van 100% chardonnay passen mooi bij het zout en de boter in de gougères.

Klik hier voor de wijn

Mini-uienpizzaatjes

Wijntip: Orange is the new wine - Vin de France
De karameltonen en het zoetje van de ui combineert goedr met de oxidatieve nootachtige smaak van deze heerlijk orange wijn. Orange wijn is overigens een witte wijn waarbij de schilletjes mee zijn vergist.

Klik hier voor de wijn

Spitskool met hangop en lavasolie

Wijntip: Viognier - Pays de Vaucluse
Lavas is een geurig kruid met veel groene tonen, de viognier past hier heerlijk bij! Met zijn fruitige en bloemige karakter vult het de smaak van lavas goed aan en geeft daarnaast lekker wat verfrissing bij dit gerecht.

Klik hier voor de wijn

Carpaccio champignons

Wijntip: Dame Rouge - Vin de Pays d'Oc - Terre des Dames
Rauwe champignons hebben een knapperig karakter met een klein zoetje. Deze kruidige en fruitige rode wijn smaakt er fantastisch bij!

Klik hier voor de wijn

Kastanje-truffelterrine

Wijntip: Tinus Marsanne/Roussanne - Château des Tourettes
Veel warme en nootachtige smaken. Daarbij past een wijn met een licht oxidatief randje zoals deze fantastische wijn van de hand van Guffens. De kruidigheid en de nootachtige tonen in de wijn geven de kastanje en truffel een boost!

Klik hier voor de wijn

Klassieke pompoensoep

Wijntip: Gewurztraminer - Domaine Dirler-Cadé
De pompoensoep is lekker kruidig en licht pittig door de kerrie en de gember. Een gerecht dat vraagt om een wijn met veel aroma's en milde zuren, voila: gewurztraminer past perfect in dit plaatje.

Klik hier voor de wijn

Champignons a l‘escargot

Wijntip: Faune chardonnay-viognier - Pays d'Hérault
Een gerechtje met aardse tonen en lekker wat vettigheid. Daarom kiezen we voor een romige witte wijn op basis van chardonnay en viognier. De viognier vormt een prachtig bruggetje met de dragon in de kruidenboter.

Klik hier voor de wijn

Poulet Geneviève

Wijntip: Silènes - Chinon rouge - Domaine Charles Joguet
Gebraden kip met linzen. Dit vraagt om een licht aardse cabernet franc uit de Loire met veel fruit en gulle zachte tanninen.

Klik hier voor de wijn

Paddenstoelen-soezen

Wijntip: Sancerre rouge - Domaine de la Garenne
We kiezen voor een frisse stijl pinot noir voor bij de soezen. Deze pinot noir komt uit Sancerre (bekend om zijn witte wijnen van sauvignon blanc) en geeft lekker wat frisheid bij het gerecht.

Klik hier voor de wijn

Bourgondisch schoteltje

Wijntip: Arbin 'La Belle Romaine' - Vin de Savoie
We zoeken naar een wijn die wat frisheid tegenover dit stevige, boerse gerecht kan zetten. De aardse tonen en ragfijne zuren in deze mondeuse uit de Savoie sluiten prachtig aan.

Klik hier voor de wijn

Pannenkoeken met paddenstoelenragout

Wijntip: Chardonnay - Pays d'Oc - Dupont Fahn
Van deze houtgerijpte chardonnay uit de Pays d'Oc zou u blind zweren dat hij uit de Bourgogne kwam. Heerlijk rijk en romig bij de paddenstoelen.

Klik hier voor de wijn

Meatless Bourguignon 2.0

Wijntip: Terroirs d'Altitude rouge - Cabardès
Er mag qua wijn best wat tegenover deze meatless bourguinon staan. We kiezen voor een lekker kruidige blend op basis van cabernet sauvignon, een stevige jongen. Wie mist het vlees nog?!

Klik hier voor de wijn

Konijn, cantharellen, rijst

Wijntip: Riesling - Domaine Dirler-Cadé
Het konijn wordt gegaard in riesling en dus schenken we dezelfde wijn bij het gerecht. Deze uit de Elzas is wat milder in de zuren en vormt een mooie balans met de romige smaken.

Klik hier voor de wijn

Tarte tatin met pompoen, hazelnoten en oude kaas

Wijntip: Tinus Raisins Rôtis Solera 1721, Château des Tourettes
De lichtzoete, warme en notige smaken in dit gerecht vragen om een lekker volle wijn met oxidatieve tonen. Deze blend van rousanne, marsanne en viognier voldoet precies aan de opdracht.

Klik hier voor de wijn

Pastaatje stoof

Wijntip: Rasteau rouge - Domaine des Escaravailles
Deze zachte stoof met zoete tonen van de gegaarde wortel en ui vraagt om een volle wijn met zachte tanninen. Wij gaan voor deze rode uit de Zuid-Rhône, gemaakt van grenache noir en syrah. De wijn is zwoel en heeft dat typerende kruidige van de syrah. Heerlijk!

Klik hier voor de wijn

Groenten en papillotte

Wijntip: Beaujolais 'En Besset', Domaine de Fa
De groenten zijn door deze manier van garen lekker kruidig en vol van smaak. Lekker met een frivole wijn uit de Beaujolais met tonen van wilde besjes en een vol fruitig karakter.

Klik hier voor de wijn

Omelette royale

Wijntip: Rully blanc - Domaine Michel Briday
Deze chardonnay heeft lekker wat houtrijping gehad. Heerlijk bij de kaas in deze royale omelet.

Klik hier voor de wijn

Tweevoudige champignontaart

Wijntip: Saint-Emilion, Château Barberousse
Dit aardse gerecht vraagt gewoon om een sappige bordeaux met wat aardse tonen, maar vooral lekkker veel donker fruit. Deze St. Emilion van Barberousse is rijk en mondvullend, met fluwelige tanninen, een mooie complexiteit en een schitterende lengte. Dat wordt smullen.

Klik hier voor de wijn