Gouden tijden voor Italiaanse wijn

Gouden tijden voor Italiaanse wijn

Bestaat er een ander wijnland in de wereld met zoveel variatie, bovendien in staat om wijnen te produceren van absolute wereldklasse? Het antwoord daarop is: nee, waarschijnlijk niet. Italië is een absoluut uniek wijnland, met vele troeven in handen. Bijna het gehele land is geschikt om wijndruiven te verbouwen, van noord naar zuid en van oost naar west. De zee, die de temperatuur tempert, is nooit ver weg, Er zijn bergen en heuvels en interessante bodems. Het noorden is met z’n ligging rond de 45e breedtegraad ideaal voor de productie van complexe wijnen, met een natuurlijke frisheid en balans, terwijl het midden en zuiden van het land profiteren van de warmte en zonneschijn en rijke, gulle wijnen voortbrengen. Italië is het land met verreweg het grootste aantal autochtone druivenrassen, perfect afgestemd op hun groeiomgeving. En hoewel we vooral de rode wijnen van Italië kennen, wordt er ook prachtig wit gemaakt. Gelukkig is ook hier steeds meer aandacht voor. Daarnaast maakt het wijnland Italië een ongelooflijke transformatie door, met steeds meer aandacht voor kwaliteit en duurzaamheid. Het grootste productieland ter wereld neemt daarmee dus zijn verantwoordelijkheid en slaat sinds een aantal jaar een andere weg in, van kwantiteit naar kwaliteit. Niet heel verwonderlijk dus, dat in 2022 de productie in Frankrijk voor het eerst sinds jaren groter was dan die van Italië.


De aantrekkingskracht van Italiaanse wijnen neemt al een aantal jaar flink toe. Dit geldt voor de beroemde gebieden als Barolo, Barbaresco en Montalcino, waar de prijzen (zo lang dit nog duurt) nog altijd iets achterliggen bij die van Bordeaux en Bourgogne, maar ook voor streken als Chianti Classico, Montepulciano en Etna. Maar eigenlijk gaat deze vlieger op voor alle Italiaanse wijnstreken, van Zuid-Tirol tot Sardinië en van Aosta tot Puglia. Niet voor niets volgen wij dit boeiende wijnland op de voet en groeit ons assortiment hier jaarlijks.


De toenemende vraag zorgt echter ook voor een zekere schaarste, zeker bij de topdomeinen en de kleine producenten. Om zo goed mogelijk in jouw behoefte te voorzien, bieden wij ook dit jaar de meest schaarse wijnen via een zogenaamde voorverkoop aan. Dit keer niet in een verzamelbrochure, maar via de mail en onze website. In een tijdsbestek van ongeveer twee weken presenteren wij de verschillende domeinen en hun wijnen. Het verdient aanbeveling om tijdig te reageren, want ook al krijg jij als liefhebber met voorrang onze berichten, de vraag zal weer groter zijn dan het aanbod.


Om u een geheel overzicht te bieden van alle wijnen uit de voorverkoop Italië, hebben wij een digitale brochure beschikbaar. In de brochure kunt u eenvoudig klikken op de diverse iconen, en komt u automatisch bij de verhalen van de bijzondere domeinen óf de wijnen terecht: 


Bekijk hier de brochure