Okhuysen 150 jaar

Okhuysen 150 jaar


2017. Voor het in 1867 opgerichte Wijnkoperij H.F.A. Okhuysen een bijzonder jaar, want we vieren dit jaar ons 150-jarig bestaan! Natuurlijk, het bedrijf veranderde tot twee keer toe van eigenaar, maar de oorspronkelijke Wijnkoperij bleef in al die jaren voortbestaan.

Okhuysen 150 jaar


Alles begon met de familie Okhuysen toen Josephus Arnoldus Okhuysen, geholpen door zijn vader, zijn wijnhandel startte aan de Gierstraat 34 te Haarlem. In die tijd was Okhuysen nog een klein bedrijf, vooral gericht op lokale verkoop en verkoop aan de zogenaamde buitenplaatsen van rijke Amsterdamse families. Dit veranderde snel, toen J.A. in 1906 werd opgevolgd door zijn zoon H.F.A. Okhuysen, wiens initialen nog immer gekoppeld zijn aan de officiële naam van het bedrijf. Onder H.F.A. maakte het bedrijf een geweldige groei door, werd het rechtstreeks inkopen bij de wijnboeren de standaard en werd het verzorgingsgebied groter en groter. In 1932 kwam diens zoon Herman (H.M.J.) bij zijn vader werken om het vak te leren. In deze tijd werd Okhuysen al geroemd om de hoge kwaliteit van haar wijnselectie: “…maar gelukkig zijn er in ons land, die van nature begaafd zijn om klare wijn te schenken; die gave is een soort genade van staat, welke de wijndrinker een aureool van gelukkige ontspanning geeft.”. Na de oorlog zet H.M.J. het bedrijf samen met zijn zuster, mevrouw M.B.J.A. Swert-Okhuysen, voort. Over deze laatste wordt geschreven door W. van Eijkern in een portret uit 1968: “Zij is in het bezit van een gevoelige wijnneus en een geschoolde wijntong, kijk, waarde lezer, in de regel zijn dat gaven des hemels voor ‘de man’. Wijnproeven uit professie is doorgaans mannenwerk. Maar mevrouw De Swert doet voor broerlief niet onder als het om proeven gaat, om keuren ja of neen, om beoordelen of bepaalde wijnen de Okhuysen-stijl nabij komen.” In hetzelfde portret komt ook de latere eigenaar, mijn vader Aloysius Kat voorbij: “Maar ook de wijn-jeugd ontbreekt in de Okhuysen-wijnkring geenszins. Als élève te kunnen werken onder leiding van wijnkoper H.M.J. kan niet anders dan een voorrecht zijn en na wat wij daar in de Haarlemse Gierstraat hebben gezien, menen wij te mogen zeggen dat de bedrijfsassistent de heer A. Kat dit ook als zodanig voelt. Zijn vooropleiding ontving deze ambitieuze wijn-élève in de streken van herkomst; maar één ding is zo goed als zeker, de Okhuysen-wijn-mentaliteit heeft hij reeds flink te pakken.”

De kinderloze Herman Okhuysen, die geen opvolger had, koos er in 1969 voor om het ruim honderd jaar oude bedrijf te verkopen aan Erven Lucas Bols, waarbij Louis Kat werd aangesteld als directeur. Het bedrijf veranderde; de (wijn)cultuur, het specialisme, alles werd anders. Er kwam een hoofdkantoor in Amsterdam en er werden filialen geopend verspreid over het land. Louis Kat voelde zich in de nieuwe situatie niet thuis en stelde zich zelf ten doel het oorspronkelijke bedrijf ‘terug’ te kopen en in ere te herstellen. In 1976 werd deze droom werkelijkheid, al lukte het hem niet om dit in zijn eentje te realiseren. Op nadrukkelijk advies van de bank moest hij een partner zoeken, die hij vond in Wim Beelen. Samen met een klein team startten zij een nieuw tijdperk van Wijnkoperij Okhuysen. Er werd weer alleen rechtstreeks bij de boer gekocht en iedere wijn moest voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die zij aan het product stelden. Compleet onbekende wijnstreken werden ontgonnen en prachtige samenwerkingen kwamen tot stand. Met vele wijnboeren uit deze tijd werken wij nog altijd samen, mits de nieuwe generatie minstens dezelfde kwaliteiten bezit als de oude en de geproduceerde wijnen nog altijd passen bij de ‘Okhuysen-stijl’.

In de jaren negentig van de vorige eeuw werd de binnenstad van Haarlem verlaten en verhuisden kantoor en opslag naar de rand van de stad. Op de prachtige winkel in de Gierstraat na dan, de historische plek, waar het allemaal begon.

In 1999 kwam Xavier Kat, na vijf jaar actief te zijn geweest ‘in de wijn’ in Bordeaux, bij het bedrijf, op de plek van Wim Beelen, om het samen met mijn vader voort te zetten. In 2011 nam Louis Kat afscheid, nadat zij 12 jaar lang intens en uitstekend hadden samengewerkt. Jaren waarin we onze gezamenlijke ambities hebben kunnen realiseren. Okhuysen is verder gegroeid en verbeterd, maar tegelijkertijd is er een ding hetzelfde gebleven: alles draait om onze klanten, om wijn en om kwaliteit, waaraan wij nooit concessies doen.

Het feit dat we dit jaar 150 jaar bestaan, geeft ons een bijzonder gevoel. Er is in die jaren zoveel gebeurd. Werd de wijn honderd jaar geleden nog per een of meerdere ankers (45 flessen), met de trekschuit van Haarlem naar Leiden (“Mits bij niet vriezend weder”) getransporteerd, tegenwoordig is ‘next day delivery’ in het gehele land de standaard. Maar andere dingen zijn na 150 jaar nog altijd hetzelfde: onze winkel met eikenhouten vloer en kroonluchters, het persoonlijke advies van ons deskundige personeel en een hoogwaardig assortiment van echte ‘Okhuysenwijnen’!